Äripäev • 6. oktoober 2017 • 2 min
Jaga lugu:

Uuring: Keskerakonna ainuvõim Tallinnas jätkub

Uuringu järgi teeb kohalike omavalitsuste valimistel supetulemuse Keskerakondlasesr Mihhail Kõlvart.  Foto: Andras Kralla

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud küsitlusest selgub, et pärast järgmisel nädalal toimuvaid kohalike omavalitsuste valimisi võib Keskerakond säilitada Tallinnas ainuvõimu.

Ühiskonnauuringute instituudi analüütik Tanel Paas rääkis, et küsitluse tulemused Tallinna juhtimises valimistejärgselt märkimisväärset muutust ei ennusta, enamikus ringkondades on teistel erakondadel raske Keskerakonna kandidaatidele vastu saada. „Samuti ei ole Keskerakonnal probleemi Savisaare “asendamisega” Lasnamäel, kus väga edukaks häälemagnetiks tõotab kujuneda Mihhail Kõlvart,” ütles ta pressiteates.

Paas selgitas, et inimestelt küsiti esmalt, millises ringkonnas nad saavad hääletada ning seejärel esitati neile selle ringkonna valimisnimekirjad, kus küsitlusele vastajad pidid valima kindla kandidaadi. Sellise küsitlusviisi eesmärk oli jäljendada võimalikult täpselt valimisjaoskonnas tekkivat situatsiooni.

Ülelinnaliselt saaks küsitluse põhjal Keskerakond 47% häältest, Reformierakond 15%, Sotsiaaldemokraatlik erakond 14% ning EKRE 8%. Valimiskünnise piirimail on IRL, keda valiks 5%. Savisaare valimisliidu ja Tegusa Tallinna poolt hääletaks ainult 2% küsitletutest. Samas on tõenäoline, et Edgar Savisaar isikumandaadiga siiski napilt volikokku pääseb, Lasnamäel hääletaks tema poolt 6% küsitletutest.

Küsitluse meetod võimaldab välja tuua kõige populaarsemad kandidaadid valimisringkondades. Märkimisväärne on Mihhail Kõlvarti toetus, keda Lasnamäel toetaks 51% küsitletutest. Mustamäel teeks küsitluse põhjal väga tugeva tulemuse Taavi Aas, keda toetaks 25% ringkonna valijatest. Põhja-Tallinna valimisringkonnas on samuti väga populaarsed Keskerakonna esinumbrid – Yana Toomi toetab 18% ja Raimond Kaljulaidi 17% ringkonna valijatest. Nõmmel teeksid aga võrdse tulemuse Urmas Paet ja Rainer Vakra, kumbagi toetaks 19% ringkonna valijatest.

Turu-uuringute AS korraldas MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud küsitluse veebikeskkonnas 25. septembrist 3. oktoobrini ning sellele vastas 1000 16aastast ja vanemat Tallinna elanikku.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt