• Jaga lugu:

  Maksuameti andmed võivad börsifirmadele trahvi tuua

  Andre NõmmFoto: FI

  Kuna maksuameti veebiküljele jõuavad börsfirmade käibeandmed enne börsiteadete avalikustamist, võivad avalikud ettevõtted rikkuda seadust. Finantsinspektsioon leiab, et igal juhul loob praegune olukord ebavõrdsust ning asja on vaja muuta.

  Finantsinspektsiooni hinnangul loob maksuameti avaldatud börsifirmade käibe andmestik ebavõrdsust eelkõige välisinvestorite suhtes. Kui siseteabe avaldamine kinnitust leiab, siis võib inspektsioon teha ka kopsaka trahvi.
  „Tuleb nentida, et tekib tõepoolest ebavõrdne olukord investorite suhtes, kes sellist teavet maksu- ja tolliameti kodulehelt otsida ei tea – eelkõige siis välisinvestorite suhtes,“ ütles finantsinspektsiooni juhatuse liige Andre Nõmm.
  Kas aga börsifirmad on praegu, tahtmatult või mitte, börsireglementi rikkunud, kuna on ju nende kohta teave kätte saadav enne mujalt kui börsiteatest? „See on juba konkreetse menetluse hinnata, millele ei saa me aga kohe vastata,“ ütles Nõmm. Ta rõhutas, et selleks tuleb iga andmepuntki kohta hinnata, kas tegu on teabega, mis tuleks avaldada või mitte.
  Finantsinspektsiooni juhatuse liige lisas, et juhul, kui tuvastatakse siseteabe avalikustamise nõuete rikkumine, siis selle eest on seaduses ette nähtud rahatrahv kuni 32 000 eurot.
  Tuleb avalikustada samal ajal
  Milles probleem aga juriidiliselt seisneb? Nõmm selgitas, et emitent annab maksuametile siseteavet käsitlevat infot üldiselt seetõttu, et nii kohustab maksuseadus.
  Põhimõtteliselt tuleb siseteave samaaegselt maksuametile edastamisega avaldada ka leiamale publikule. Tavapäraselt on sellele reeglile mõistagi erand, mis on seni kehtinud – nimelt ei ole vaja avalikkusele teada anda, kui teavet saanud isikul on vaikimiskohustus.
  Seadusesäte, mille alusel maksuamet firmade andmeid avalikustab, välistab aga käibe ja muud sarnased andmed tavapärasest maksusaladuse kaitsealast ning lubab MTA-l need avaldada. See tähendab aga ühtlasi, et kaob ka erand, mille järgi saab hoiduda kohe börsiteadet tegemast.
  „Seetõttu tuleb eelnevale tuginedes asuda seisukohale, et kui emitent avaldab maksuhaldurile siseteavet, kellele selles osas omakorda vaikimiskohustus ei laiene, kohustub emitent siseteabe maksuhaldurile avaldamisega samal ajal selle ka avalikustama,“ tõdes Nõmm.
  Tõsi, see kõik kehtib vaid eeldusel, et maksuameti avaldatavad andmed käivete ja tasutud tööjõu- ja muude maksude kohta on tõesti ka siseteave. Kohustus selle üle otsustada lasub emitendil enesel. Vajadusel saab siiski ka finantsinspektsioon kontrollida, kas börsifirma hindamine on õige või mitte.
  Üks võimalik viis asja lahendada oleks finantsinspektsiooni hinnangul lisada maksukorralduse seadusesse erand börsiemitentide jaoks, mille järgi aieneks nende kohta saadud siseteabe osas maksuhaldurile vaikimiskohustus. Niisiis börsifirmad enam MTA tabelisse ei jõuaks, ent samas poleks neil vaja muretseda andmete varajase avalikustamise pärast.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Merli Üle: tänane lumehelbeke hindab samu väärtusi mida su enda laps
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Börs: Nasdaq ja S&P 500 jõudsid uute rekorditeni
Nasdaqi ja Standard & Poor’s 500 indeksid tõusid neljapäeval uute rekorditeni, millele aitasid kaasa börsifirmade tugevad tulemused ning USA töötu abiraha taotlejate arvu langus, vahendab Reuters.
Nasdaqi ja Standard & Poor’s 500 indeksid tõusid neljapäeval uute rekorditeni, millele aitasid kaasa börsifirmade tugevad tulemused ning USA töötu abiraha taotlejate arvu langus, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: vaktsiinid, koroonapassid ja kiiresti lähenev sügis
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Suured väikesed: kuidas sündis Läti esimene ükssarvik Uus lugude sari!
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.