Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Tippfirma järsk allakäik

    Alles mullu detsembris uusi aktsionäre kaasanud E-Profiil maadleb hiigelvõlaga. Uus omanik Technobalt peab allakäigu põhjuseks juhtimisvigu ning eile laekus kohtusse ka pankrotiavaldus.

    Vaata ka Infopangast:

    E-Profiil AS

    Nafta- ja gaasitööstusele metallkonstruktsioone ja seadmeid tootva, paarkümmend aastat tegutsenud E-Profiili omanikeringis on kaheksa inimest. Väiksem osa firmast liikus mullu enne jõule Technobalt Holdingu ja Mettech Holdingu kaudu Tarmo Männasalule ja Rain Heldele.
    E-Profiili juhivad Toomas Jõgi ja Martin Mehilane, kes on ammused omanikud. Kohtusse saatis pankrotiavalduse võlausaldaja TB Works ehk Technobalti tütarfirma, mille juht Veiko Tõnso näeb E-Profiili raskuste taga Jõge ja Mehilast. “Juhtimisviga on selle asja nimi,” lausus Tõnso, kelle juhitav TB Works ootab E-Profiililt 1,3 miljonit eurot. “Kui on mingid sammud, mida on vaja tulemuslikkuse parandamiseks ette võtta, ja neid ette ei võeta, siis ei muutu mitte midagi,” selgitas ta, kuidas E-Profiili juhid on valesti käitunud.
    Panustasid võlgades firmasse
    E-Profiilil tekkis mõni aeg enne Technobalti omanike sekka võtmist maksuvõlg, mis on nüüdseks paisunud 1,6 miljonile eurole.
    Nõukogu liikme, Technobalti ärikontrolleri Kadri Heinla väitel esitati nii neile kui ka kreeditoridele mullu teadlikult ja järjepidevalt valeinformatsiooni E-Profiili tulemuste kohta. Milline oli firma mullune seis, pole selge, sest ettevõtte 2016. aasta aruanne on esitamata – vajab veel audiitori kinnitust.
    Kas Technobalt kahetseb E-Profiiliga käelöömist? “Kuna ühinemise aluseks olnud finantsinfo oli moonutatud, siis võime praeguse teadmise juures öelda, et ühinemiskokkuleppe sisu oleks olnud oluliselt erinev,” tõdes Heinla.
    Nõukogu eksliige Einar Soe ei tea, mis firmas praegu toimub. Küll aga mäletab ta, miks firma ringi vaatas. “Otsiti uut aktsionäri, et olukorda ettevõttes parandada. Selge, et oli vaja finantsseisu parandada.”
    Süüdi ettevõtte juhatus
    Kõige tipuks on firma nüüd saneerimisel. Võlausaldajaid on kogunenud 147, Äripäeva teada ulatuvad võlad 36 miljoni euro piiresse.

    AS Technobalt (Tarmo Männasalu, Rain Helde) 24%Lembit Soe 11,5%AS Tesman (Lembit Soe, Aarne Raav, Karli Truumees, Tõnu Jõgi) 12,5%Mettech Holding OÜ (Tarmo Männasalu, Rain Helde) 24%OÜ Mastingo Holding (Toomas Jõgi, Martin Mehilane) 24%Allikas: Äriregister, Äripäeva Infopank

    Nädala alguses nentis saneerimisnõustaja Indrek Lepsoo napis telefonikõnes, et ilmselt saneerimiskava läbi ei lähe: pärastlõunaks olid suuremad võlausaldajad oma vastuhääle andnud. Aega saneerimiskava ja võlausaldajate hääletusprotokolli kohtule esitamiseks on reedeni.
    Umbes 200 töötajaga firma Lepsoo kinnitusel toimib. “Ettevõtte pankrot on igal juhul võlausaldajatele rahaliselt halvem lahendus. Ettevõtte edasine saatus on veel lahtine ning tõenäoliselt selle nädala lõpuks selgub, millised on järgmised sammud,” ütles ta.
    E-Profiili majandusraskuste põhipõhjus on Lepsoo sõnul nafta-gaasituru globaalne kriis. “Nafta hind langes radikaalselt, kukkudes hinnatasemelt 100–120 USA dollarit barreli eest enam kui kaks korda,” märkis Lepsoo ja lisas, et E-Profiili toodete suurimad tellijad olid just nafta-gaasituru tehnoloogiaettevõtted, kes turu langemise tõttu lõpetasid või vähendasid väga oluliselt tellimusi. Sektori tellimuste maht kukkus ligi kolm korda.
    Heinla hinnangul lasub peamine süü firma praeguse seisu eest E-Profiili juhatusel, Toomas Jõgil ja Martin Mehilasel. Heinla nimetas ühe juhtimisvea: kulude kasvatamine ajal, kui tulud kukuvad. Jõge ja Mehilast ei õnnestunud Äripäeval tabada.
    Sisetülid pingestavad olukorda veelgi
    Nii on E-Profiilis juhatus, nõukogu liikmed ja omanikud eri leeris ning kõlavad vastastikused süüdistused. Kui uus omanik teatab, et juhatus tegi nafta hinna langusele järgnenud kriisile reageerides vigu ja on liiga vähe kuulanud soovitusi olukorra parandamiseks, siis teisel osapoolel on muud etteheited.

    Pidevad raskused

    Nende makseraskused ei ole mingi värske teema. Eks nad on kogu aeg olnud rahavoogudega raskustes, käibevahendeid on nappinud. Saneerimist me ei poolda. See ei kaitse kõige paremini võlausaldajate huvisid. Kui E-Profiil peaks pankrotti minema, siis see valdkonnas tühja kohta ei jäta. Küll selle baasilt tekib midagi muud.

    E-Profiili pikaaegne omanik Lembit Soe rääkis, et praegu käib kohtuvaidlus, kas Tõnsot üritati võltsitud nõukogu koosoleku protokolli abil uueks E-Profiili juhatuse liikmeks valida.
    Firma juht Toomas Jõgi on juhatusest tagasi kutsutud, sõnas Soe, kuid otsusele ei ole Technobalti ja E-Profiili omanik ja nõukogu juht Tarmo Männasalu alla kirjutanud. “Mis puudutab konkreetseid juhtimisvigu, siis selleteemaline kontroll ei ole lõppenud,” märkis Soe.
    Tegevus tuleb ümber korraldada
    Männasalu on kutsunud kokku nõukogu koosolekuid, et arutada ja otsustada juhatuse tagasikutsumist, uue juhtkonna valimist ning anda hinnang saneerimismenetlusele, kaitseb Heinla tööandjat, kes jäi samamoodi Äripäevale kättesaamatuks. Lembit Soe on üks neist, kes on Heinla sõnutsi üritanud nõukogu tööd takistada.
    “Lembit Soe osales ühel koosolekul elektroonselt, kuid hiljem otsustas seda eitada. Koosolekul arutatust ja otsustatust on olemas nii helisalvestis ja selle stenogramm kui ka Lembit Soega peetud meilivahetus. Meie hinnangul on vastav nõukogu koosolek seaduslik,” kostis Heinla vastuseks Soe suust kõlanud süüdistusele.
    Koosolekul otsustati mõlemad juhatuse liikmed Heinla meenutusel tagasi kutsuda. “Laiemas pildis on üsna küüniline, et nõukogu liige blokeerib nõukogu tegevust,” märkis Heinla. Ettevõtte mured lahendaks Heinla sõnul tegevuse täielik ümberkorraldamine. See tähendaks firma tegeliku olukorra tunnistamist ja vajalike sammude astumist, selgitas ta. 
     
     
    Omanik: saneerimine aitab
    E-Profiili pikemaaegne omanik Lembit Soe toetab täielikult firma saneerimist, mida uued omanikud tema hinnangul pidurdavad.
    Järgneb osa intervjuust Lembit Soega.
    Miks on ettevõte keerulises olukorras?
    Alates aastast 1999 keskendus E-Profiil peamiselt erinevate teraskonstruktsioonide ja -mahutite, korstnate, konveierite jms tootmisele.
    E-Profiili majanduslike raskuste peamine ja esmane põhjus oli 2014.–2015. aasta nafta ja gaasi maailmaturuhinna oluline langus.
    Seoses globaalse nafta hinna radikaalse korrektsiooniga toimus nafta- ja gaasiturul ning sellega seotud tööstus- ja tehnoloogiasektoris sisuliselt täielik krahh.
    Kõik nafta-gaasisektoriga seotud ettevõtjad lõpetasid sisuliselt päevapealt investeeringud uutesse projektidesse, sealhulgas peatati, külmutati ja lõpetati paljud juba alustatud ettevõtmised. Samuti vähendati oluliselt kulutusi opereerimisele ja hooldusele.
    Samas moodustasid nafta- ja gaasisektori tellimused enne kriisi algust E-Profiili portfellist ligikaudu 90% ja seda juba viimased kümme aastat.
    Seoses nafta-gaasituru kokkuvarisemisega langes E-Profiili nafta-gaasisektori tellimuste maht 25 miljonilt eurolt umbes 7 miljonile eurole aastas ehk üle kolme korra.
    Millist lahendust näete?
    Meie ainuke võimalus on saneerimisprotsess, millele kahetsusväärselt on vastu nõukogu liikmed Tarmo Männasalu ja Kadri Heinla, kes pole siiani mingil määral saneerimismenetlusse panustanud.
    Maksuvõlg tekkis juba 2016. aastal. Miks olukord vahepeal eskaleerus, mitte ei lahenenud?
    See oli meie hetke madalseis, mis praeguseks on leidnud lahenduskava. Lahenduskava on pakutud võlausaldajatele välja saneerimiskavas ja selle poolt on olnud siiani enamik võlausaldajaid.
     
     
    EAS pani firmasse miljoneid
    Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) on aastate jooksul E-Profiili süstinud 3,6 miljonit eurot.
    Veel eelmise aasta maikuus andis EAS ettevõttele 20 000 eurot materjalide keevitustehnoloogia väljatöötamiseks. Kõige kopsakama toetuse sai E-Profiil 2009. aastal ehk siis 2,2 miljonit eurot, mille abil tegeles firma uute tootmis- ja pinnatöötluse seadmete ning tehnoloogiliste lahenduste ostmisega.
    EASi pressiesindaja Mariann Sudakov märgib, et E-Profiil on seni olnud edukas, ja toob näiteks aasta 2015, kui firma teenis müügitulu 25 miljonit eurot.
    Liiga aeglane
    Ka EAS viitab, et E-Profiilile sai saatuslikuks naftasektori viimaste aastate allakäik, mille tekitas nafta hinna kõikumine ja kukkumine. Samas nendib Sudakov, et ettevõte ei ole suutnud oma ärimudelis piisava kiirusega muutuseid teha.
    Sudakov meenutab aastat 2009, kui Eestis oli tugev majanduslangus, ent millest E-Profiil väljus edukalt, kasvatades käivet 10 miljonilt eurolt 25 miljonile eurole.
    Ka kiidab Sudakov, et viimasel kümnel aastal on ettevõte ainuüksi sotsiaalmaksu tasunud riigieelarvesse 8,9 miljonit eurot. Iroonilisel kombel näitab äriregistri info, et E-Profiili 1,6 miljoni eurosest maksuvõlast riigile haukab suurima osa just tasumata sotsiaalmaks, mis ulatub pea miljoni euroni.
     
  • Hetkel kuum
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Novira Capitalil sai Riias valmis ärikvartal
Eesti kinnisvaraarendaja Novira Capital ja Leedu investeerimisfondi Evernord Real Estate Fund III koostöös valmis Riia kesklinnas 70 miljonit eurot maksma läinud ärikvartal Novira Plaza.
Eesti kinnisvaraarendaja Novira Capital ja Leedu investeerimisfondi Evernord Real Estate Fund III koostöös valmis Riia kesklinnas 70 miljonit eurot maksma läinud ärikvartal Novira Plaza.
Swedbank: märgid lubavad majandusele taastumist Soome ja Rootsi ehitus kiratseb
Eesti majandus langeb tänavu poole protsendi võrra, kuid majapidamiste suurenev ostujõud, tugev tööjõuturg, aeglustuv inflatsioon ja välisnõudluse paranemine aitavad majandusel hakata taastuma, prognoosib Swedbank.
Eesti majandus langeb tänavu poole protsendi võrra, kuid majapidamiste suurenev ostujõud, tugev tööjõuturg, aeglustuv inflatsioon ja välisnõudluse paranemine aitavad majandusel hakata taastuma, prognoosib Swedbank.