Kristjan Pruul • 7. november 2017 kell 12:15

Maksuleevendus pea 250 ettevõtjale pole piisav

Kunda Nordic Tsemendi juht Meelis Einstein.  Foto: Andres Haabu

Valitsuse otsus langetada energiamahukate ettevõtete elektriaktsiisi on Kunda Nordic Tsemendi juhatuse liikme Meelis Einsteini sõnul kindlasti õige samm, kuid üle tuleks vaadata ka taastuvenergia- ja võrgutasud.

„Tean, mida tsemenditehased elektri eest maksavad Rootsis ja Norras ning isegi ilma aktsiisita on meie kogu elektrienergia kulu ikkagi hulga kõrgem. Seepärast on mul ettepanek üle vaadata ka taastuvenergia- ja võrgutasu, kas saab midagi tööstuse jaoks paremaks teha. Saan aru, et see kõlab ahnelt, aga tuleb meelest pidada, et võitlus käib töökohtade pärast ja kui meie tööstus konkurentsis naaberriikidele alla jääb, siis oodatud majanduskasvu see kindlasti ei too,“ ütles Einstein.

Elektriaktsiisi langetus tsemenditootmist konkreetselt ei puuduta, sest mineraloogilised protsessid on aktsiisivabad. „Meie võit on 20 000 eurot aastas, võrreldes elektriarvega, mis ulatub üle 3,5 miljoni euro aastas, ei ole see just suur, aga abiks ikkagi,“ kommenteeris Einstein, kelle sõnul on Eesti suured võrgutasud ühelt poolt mõistetavad, sest süsteemikulud tuleb katta hoolimata väiksematest mahtudest, kuid üle võiks vaadata, kas senine võrgutasude jaotumine eratarbijate ja tööstuse vahel on mõistlik.

Lähtuvalt valitsuse koalitsioonileppest tegi rahandusministeerium ettepaneku langetada energiamahukate ettevõtete, kelle energiakulu ületab 20 protsenti lisandväärtusest, elektriaktsiisi 4,5 eurolt Euroopa Liidu miinimummäärale 0,5 eurole.

Valitsuse lubatud soodusaktsiist saab pikemalt lugeda sellest artiklist. 

Hetkel kuum