Tubakaäri veab patusektorit, õlletootjate kohal murepilved

Valkas asub alkoholipood Alko 1000. Olvi Eesti müügimaht vähenes 24 protsendi võrra, aga Lätist saadud ärikasum kasvas lausa 40 protsenti.  Foto: Andras Kralla
Indrek Mäe • 16 november 2017
Jaga lugu:
Börsiuudised
Ainult tellijale

Patusektori aktsiaid vaadates läheb jätkuvalt hästi tubakatootjatel, samas räsivad õlletootjaid piirangud ning aktsiisitõus Eestis ja mujal.

Hea näide on Soomlaste Olvi, mis suutis hoolimata Eestis tegutseva A. Le Coqi ning Leedus tegutseva AB Volfas Engelmani nõrkusest käivet võrreldes eelmise aastaga 1,8 protsendi ehk 1,6 miljoni euro võrra kasvatada. Toodangut müüdi 3,3 miljoni liitri võrra rohkem. Tõsi, suurem käive ei kajastunud puhaskasumis, mis kukkus aasta varasemaga võrreldes 0,7 miljoni euro ehk 5,6 protsendi võrra.

„Kui võtta arvesse muudatusi tegutsemiskeskkonnas, olen tulemustega rahul,“ kinnitas Olvi tegevjuht Lasse Aho. „Ärikasum oli eelmise aastaga samal tasemel, seda hoolimata vihmasest suvest kogu meie tegutsemispiirkonnas ja aktsiisitõusust Eestis, mis mõjus meile halvasti,“ lisas ta. Aho kinnitusel on edasiminekut näha kõigis Olvi võtmenäitajates. Näiteks rõõmustab ta tugevate tulemuste üle koduturul, Soomes ja sealse turuosa suurenemise üle.

Lasse Ahole valmistab muret Eesti turg.
Lasse Ahole valmistab muret Eesti turg.  Foto: Andras Kralla

Muret valmistab Ahole Eesti turg ja siinsete piirangute mõju tütarfirmale A. Le Coqile. „Järsk aktsiisitõus alates juulist vähendas meie müügitulu, samuti nagu külm ilm,“ märkis Aho. „Käive kadus peamiselt teise kvartalisse, kus lahja alkoholi aktsiisi tõusu eel asuti seda varuma, aktsiisitõusu järel kaotasime osa Eesti käibest piirikaubanduse tõttu Lätile, samuti on vähenenud müük sadamas,“ viitas Aho ka soomlaste vähenenud huvile Eesti alkoholi järele.

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt