Aktsiisitõus tõotab lüüa eelarvesse hiigelaugu

17. november 2017, 07:04
Valitsuse aktsiisipoliitika tõotab tekitada eelarvesse tulu asemel hoopis hiiglasliku augu.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20171117/NEWS/171119765/AR/0/AR-171119765.jpg

Kui valitsus praegust aktsiisipoliitikat jätkab, on 2018. aasta lõpuks vaja leida katet mitmekümnele miljonile eurole, mõnel hinnangul ulatub auk laekumata käibemaksu arvestades isegi 80 miljoni euroni, kirjutas Ärileht.

Mullu novembris panid valitsejad koalitsioonilepingusse kirja, et õlle, siidri ja veini aktsiisi lisatõstmine toob tänavu eelarvesse 25 ja järgmisel aastal 58 miljonit eurot lisatulu, 2019. ja 2020. aastal veelgi rohkem.

Alkoholitootjad pidasid juba siis seda arvutust liiga optimistlikuks ja aasta hiljem selgus, et neil oli õigus. Rahandusministeerium korrigeeris arve allapoole, kirjutas Ärileht.

Tegelikkus on olnud veelgi kurvem. Üheksa kuuga koguti aktsiisi vaid 58,6% plaanitust (161,945 miljonit eurot eelarves plaanitud 276,417 miljonist). Isegi septembris tehtud aasta „miinimumprogramm” 238 miljonit tundub saavutamatu – selleks peaks oktoobrist detsembrini iga kuu laekuma poole rohkem aktsiisi kui septembris.

Kuid riik ei muretse, kirjutab Ärileht: rahandusministeeriumi sõnul on tänavune puudujääk tulnud sellest, et alkoholitootjad jõudsid eelmise aasta lõpus pärast kiirendatud aktsiisitõusust kuulmist varusid soetada. Seetõttu läks see maksuraha eelmisse aastasse – hinnanguliselt 26 miljonit eurot. 

Loe lähemalt Ärilehest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. November 2017, 07:30

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing