Restoranitest: kilust homaarini ehk Viru tänava mererestoran

17. november 2017, 14:00
Viru tänava mererestoran The Seafood Bar
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20171117/USEFUL/171119801/AR/0/AR-171119801.jpg

Ingliskeelne nimi ja asukoht Viru väravate naabruses on märk, et Seafood Bari oodatakse külalisi pigem kaugemalt kui kodulinnast.

Menüüs ujuvad kodune kilu, räim, koha, ahven ja lest kõrvuti eksootiliste elukatega. Võõrastest vetest on Viru tänavale jõudnud pea kõik, mida hing oskab igatseda – krevetid, austrid ja teised karploomad, kalmaarid, kaheksajalad, aga ka luksuslikud homaarid ja isegi tuuramari, mille 50grammine purgikene maksab 79 eurot. Surf'n'turf jaotuses on mereandide saatjaiks steigid, ainus iseseisvat rooga väärinud maismaaloom on viinamäetigu.

Keeleliseks irooniaks võib pidada tooraine kvaliteediga uhkustava restorani menüüs jaotust „Värske“, kuhu kuulub vaid viis rooga – värske muidugi, aga erinevalt teistest roogadest on kammkarbi carpaccio, sashimi jt sellised road ka toored ehk küpsetamata. 

Pean end kirglikuks kala- ja mereanniaustajaks, kuid seekordse restoranikülastuse parimaks osaks osutus vastuvõtt ja ärasaatmine, mitte toiduelamused. Oma harulduses on see aga vägagi väärtuslik – kes poleks end tundnud restorani sisenedes muutuvat nähtamatuks! Seafoodi baaris on vastuvõtuks spetsiaalne töötaja, kes kontrollis broneeringut ja meid seejärel teise korruse restorani juhatas, pärast aga meiega meeldivaimal moel hüvasti jättis.

Kvaliteetne tooraine, tagasihoidlik kokakunst

Menüü tugevaim pool on rikkalik toorainevalik. Kokakunsti osas on aga pigem tegemist söökla- kui restoraniroogadega, kus tehnikate ja lisandite osa on tagasihoidlik. Kodulehekülje – mitte ettekandja, kes osutus rohkem kui napisõnaliseks – kinnitusel peabki peakokk Dmitri Fomenko kvaliteetset toorainet kõige olulisemaks. 

Võib oletada, et usk kvaliteetsesse toorainesse ei luba peakokal suuremal määral emakese looduse poolt loodusse sekkuda, kuid mitte kõigi roogade puhul ei ole selline lähenemine end õigustanud. Tõsi, aurutatud merekarpidele aitab lihtsast veinileemest, kuid ainult juhul, kui see ei ole ülearu soolane. Siin vedas ka tooraine alt – habemenuga-karbid osutusid eriliselt vintsketeks isenditeks. 

Samuti on raske saada positiivset elamust kahekomponendilisest roast, mis koosneb grillitud kaheksajalast ja meega magustatud hernekreemist, ainsaks täienduseks suur roheline kapsaleht ja magus paprikapulber. Maitsvaimateks roogadeks osutusid ikkagi kulinaarset võimekust nõudnud homaari bisque ja brüleekreem.

 

The Seafood Bar

Piltidest ei piisa

Ka menüü jaoks on kõige olulisem tooraine, tehnikad ja lisandid aga teisejärgulised: kui merikeel, siis merikeel, valmistusviisist või lisanditest aga ei sõnagi. Ka inglis- ja venekeelne menüü ei osutunud sõnadega lahkemaks. Sõnadest väärtuslikumaks peetakse pilte – koos joogikaardiga poetas ettekandja lauanurgale tahvelarvuti, kus menüüd illustreerivad fotod. Endal tal toidust rääkida ei meeldinud, küsimustele vastamise asemel viitas tahvlile. 

Kokkuvõttes polnud tellimisel kasu ei pabermenüüst, fotodest ega sõnaahtrast ettekandjast – kaheksajala sain ikkagi hernepüreega, mitte kartuliga, nagu olin soovinud. See tundus mulle pehmelt öeldes sobimatu kooslusena. Pealegi nägi teine tellitud roog, tuuni-tartar tegelikkuses välja tükk maad väiksem kui pildil lubatu.

Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid

“Äripäev soovitab” kleepsu pälvivad alates 2016. aastast söögikohad, mis saavad restoranitestis kokku 25 või rohkem punkti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. November 2017, 12:04
Otsi:

Ava täpsem otsing