Äripäev • 20 november 2017
Jaga lugu:

HKScanis oli palk Eesti keskmisest tublisti väiksem

Sead.
Sead.  Foto: Scanpix/Reuters

Viimastel aastatel on HKScani töötasu kasvanud Eesti keskmise palga tempost aeglasemalt ning jäi mullu keskmisest ka kõvasti maha. Samas on lihatööstuses palgad siiski juba enam kui viis aastat ülespoole rühkinud.

Vaata graafikult, kuidas on kuueteistkümne aastaga lihatööstuses palgad muutunud. Võrdluseks olgu mainitud, et Eesti keskmine palk oli 2016. aastal 1146 eurot, sellest tasemest jääb lihatööstus tublisti maha.

Ülevaade kajastab kogu HKScani Eesti üksuse palgakulu, mitte ainult parajasti töötülis olevate tapamaja töötajate oma. Keskmine palk on tähistatud joonega.

Praegu on käimas töötuli HKScani juhtkonna ning lihatööstuse tapaliinide töötajate vahel – viimased väidavad, et nende palk pole juba pikki aastaid tõusnud. Postimehe andmetel on tapamaja töötajate brurokuupalk praegu olenevalt oskustest 925 kuni 1120 eurot.

Töötajad nõuavad töövaidluses 50protsendilist palgatõusu, ent on andnud signaali, et võivad rahule jääda ka mõnevõrra väiksema tõusuga.

HKScani endine juht Teet Soorm viitas Postimehele antud intervjuus, et tapamaja töötajate palgamured ei seisne palkade vähendamises või paigalseisus, vaid tootmismahtude kahanemises.

"Varem töötas tapamaja viis päeva nädalas ja inimestele sai normaalset palka maksta. Kui on vähem loomi, siis tööd optimeeritakse nii, et näiteks reedesel päeval inimesed tööle ei tule," ütles Soorm.

HKScani Eesti üksuse praegune juhatuse esimees Anne Mere kurtis oktoobri alguses, et töötajaid leida on üha keerulisem ning firmal on puudu nii lihttööjõust kui spetsialistidest.

Mere tõdes, et HKScanis on tööjõukulud praeguseks paisunud suuruselt teiseks kuluartikliks toorainekulu järel, ent Balti turg on liiga väike, et siin tootmist suures mahus automatiseerida.

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt