Äripäev • 28. november 2017
Jaga lugu:

Rimi, Selver ja Coop peavad kõrvaldama müügilt kahtlased õunad

Õunalett  Foto: PantherMedia/Scanpix

Põllumajandusamet tegi ettekirjutuse kauplustele, kes müüvad õuna „Renett“ ja „Kuldrenett“, kohustades neid lõpetama kõnealuste õunte müügi.

Tänasest jõustub ettekirjutus, mille alusel on Rimi, Selveri ja Coopi keti kauplused kohustatud lõpetama Mulgi Õun OÜ ja Aran PM OÜ turustatavate õunte „Renett“ ja „Kuldrenett“ müügi. Asjatundjate hinnangul ei sarnane õunad Eesti aedades levinud reneti-rühma kuuluva õunasordiga, ehkki õunte päritolumaaks on märgitud Eesti. Sellist õuna pole ka Polli aiandusuuringute keskuse 400 õunasordi seas.

Õunte turustamisele on kehtestatud kindel standard, mis näeb ette sordinime märkimise pakendile või hinnasildile, selgitas amet ning lisas, et sordinime võib asendada sünonüümiga, kuid ei ole olemas sorti „Renett“ ega ka „Kuldrenett“, samuti ei ole need registreeritud sordinime sünonüümidena.

Läinud nädalal käis amet Mulgi Õuna kontrollimas ning ei saa selle põhjal poes „Kuldreneti” ja „Reneti” nime all müüdavate õunte eestimaist päritolu kinnitada. Kindlaks on tegemata ka õunte tegelik sort.

Mulgi Õuna üks omanikest Paavo Otsus ütles Maalehele, et ei saa õunasorti nimetada, kuna sordinime saladuses pidamine on tingitud selle sordi konkurentsieelisest. Samuti ütles ta, et tegemist on katsetuses oleva ristandsordiga, mis kasvab kahes aias Eestis. Veel ütles Otsus, et ei saa õunasorti ja kasvatajat nimetada, sest lepingus on konfidentsiaalsuse nõue.

Põllumajandusamet märkis sellele väitele kommentaariks, et katsetuses olevat sorti kaubanduses müüa ei tohi.

Põllumajandusamet koostas ettekirjutuse ettevõtetele Rimi Eesti Food AS, Selver AS ja Coop Kaubanduse AS, kuhu Mulgi Õun OÜ ja Aran PM OÜ on õunu turustanud. Amet jätkab õunte tarneahela uurimist, dokumentatsiooni kontrollimist ja õunte päritolu kindlakstegemist.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum