Äripäev • 4. detsember 2017 kell 7:16

Eesti Pank soovitab kõigile pankadele välkmakseid

Sulrahaautomaat  Foto: epa

Eesti Panga asepresidendi Madis Mülleri sõnul võiksid kõik Eestis tegutsevad pangad võtta aasta jooksul kasutusele välkmaksete süsteemi, mis võimaldab teha sekunditega ühest pangast teise makseid.

Praegu pakub Eestis välkmakseid ainult SEB Pank, süsteemi esimeste liitujate hulgas on ka Versobank.

Alates novembri lõpust saavad kõik pangad ja makseteenuste pakkujad liituda üleeuroopalise välkmaksete süsteemiga, mis võimaldab sekunditega ühest pangast teise makseid teha. Kliendid saavad välkmakseid teha ja vastu võtta nendes pankades, kes on uue süsteemiga liitunud – nii makse algataja kui ka makse saaja peavad olema süsteemi liikmed.

Alates 21. novembrist hakkas välkmakseid pakkuma umbes 600 teenusepakkujat kaheksas riigis: Austrias, Saksamaal, Hispaanias, Itaalias, Madalmaades, Eestis, Lätis ja Leedus.

Tegemist on ühtse euromaksete piirkonna (SEPA) välkmaksega, mis põhineb Euroopa maksenõukogu ja Euroopas pankade vahel kokku lepitud reeglistikul.

Süsteemiga liitumine on vabatahtlik ja nõuab investeeringuid, mistõttu on pankadel ja teistel makseteenuste pakkujatel võimalik liituda süsteemiga aja jooksul.

„Kui peale SEB Panga hakkavad Eestis süsteemi kasutama teisedki pangad, siis võidavad sellest nii eraisikud kui ka ettevõtted – raha hakkab pankade vahel liikuma vaid sekundite jooksul. Loodan, et uut ja paremat arveldamisvõimalust hakkavad kõik Eestis tegutsevad pangad hiljemalt aasta jooksul oma klientidele pakkuma,“ rääkis Müller.

Ta lisas, et välkmaksete laialdane levik annab pankadele ja ettevõtetele võimaluse võtta kasutusele uusi ärimudeleid. „Saab arendada makselahendusi, mis teeksid lihtsamaks nii eraisikute arveldamise kui ka näiteks poes või internetikaupluses ostude eest tasumise,“ ütles Müller.

Välkmaksete süsteemi abil saab reaalajas ehk kuni 10 sekundiga arveldada Euroopa-siseseid makseid, mis jäävad alla 15 000 euro. Süsteem töötab ööpäev läbi ja aasta ringi. Pank või makseteenuste pakkuja võib süsteemiga liituda vabatahtlikult, aga see eeldab, et ta on ööpäev läbi valmis makseid töötlema.

Hetkel kuum