Ühinemised löövad marginaalid üles

12. detsember 2017, 14:45
Euroopa Liit
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20171212/NEWS/171219912/AR/0/AR-171219912.jpg
Ainult tellijale

Euroopa Liidu järelevalveasutused on üha rohkem mures ühinemis- ja ostutehingute pärast, mille tagajärjel saavad ettevõtted märkimisväärselt kasumimarginaale tõsta ja kipuvad nii konkurentsi ohustama, kirjutab Reuters.

Koondumiste ja üleostmiste marginaalid peaksid Euroopa Komisjoni uuringu järgi olema märkimisväärselt väiksemad, ütles konkurentsi direktoraadi peaanalüütik Tommaso Valletti. Monopolivastases võitluses tähendavad tõusvad marginaalid, et järjest enam peavad konkurentsiolukorra parandamisse sekkuma järelevalveasutused.

Valletti seisukohta jagatakse ka teispool Atlandi ookeani, kus on samuti läbi lastud liiga suuri ühinemisi, millega kaasneb hinnatõus tarbijatele, märgib Reuters. Praegused marginaalid võivad ka ära nullida ettevõtete soovi uute toodetega turule tulla. Just sellise põhjendusega näiteks takistati 2015. aastal Põhjamaade telekomifirmade TeliaSonera ja TeleNor ühinemist.

Konkurentsi takistava olukorra vältimine ühinemistehingute juures on Valletti sõnul oluline - vastasel juhul sekkub poliitika ning poliitikute nõudmised võivad olla juba palju karmimad, kui järelevalveasutuste nõutu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. December 2017, 13:38

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing