Äripäev • 14. detsember 2017 kell 7:41

Läti meedia: eestlased sõidavad riigi juubeli puhul protestiks Lätti

Valga ja Valka piir  Foto: Reuters/Scanpix

Eesti Vabariigi sünnipäeval, 24. veebruaril 2018 kavatsevad sajad eestlased võtta autokolonni ja suunduda Lätisse, protestides niimoodi Eesti maksupoliitika vastu, vahendas Läti rahvusringhääling.

Facebookis algatatud aktsiooniga "24.02 kõik Lätisse!" on lubanud ühineda 1400 inimest ja veel 6500 on märkinud, et võib-olla võtavad aktsioonist osa.

Protestiaktsiooni eestvedaja Taavi Lepik tunnistas, et algne idee oli koondada sadakond inimest, kuid nüüd prognoosib ta, et kõigist osaleda lubanutest tuleb välja ehk kolmandik, mis tähendab umbes 500 inimest.

Aktsioonis osaleda kavatsejad on kõige rahulolematumad valitsuse alkoholi- ja kütuseaktsiisi poliitikaga - pärast aktsiiside tõstmist on paljud eestlased, eriti need, kes elavad lõunapoolsetes piirkondades, hakanud seda kaupa Lätis ostmas käima. Lisaks on aktsiisitõus sundinud sulgema paljude maapoodide uksed, vahendas Läti avalik-õiguslik meediakanal ja lisas, et ka hulk veokijuhte käib oma kütusepaake täis tankimas Lätis.

Tartus elava Lepiku sõnul pole ta ise Lätis alkoholi järel käinud. "Need neli purki õlut, mida ma kuu jooksul tarbin, saan endale lubada ka Eestist osta. Küsimus on maksudes, mis voolavad Eestist välja, kusjuures, mitte ainult alkoholi, vaid ka kütuse pealt."

Kavandatavast protestiaktsioonist on teadlik ka politsei.

Eesti valitsus on tunnistanud, et aktsiiside tõstmine tõi kaasa finantsprobleeme, vahendas Läti rahvusringhääling. Novembris otsustas valitsus, et järgmisest aastast planeeritud aktsiisimaksu tõus tuleb kavandatust poole väiksem - see tõuseb kange alkoholi puhul 10% asemel 5%, õllel ja siidril aga 18% asemel kuni 9%.

Hetkel kuum