Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Uued omanikud süüdistavad tippfirmat miljonitega tüssamises

    Tööstusfirma E-Profiil uus omanik Technobalt süüdistab E-Profiili rahaasjade moonutamises, lisaks on üleval Luminori petmise kahtlus.

    Aasta tagasi E-Profiili aktsionäride ringi läinud Technobalt pööras peagi vanade olijate, nii juhatuse kui ka nõukogu liikmetega tülli ja hakkas mõtlema, kas ei ostnud põrsast kotis. Technobalt pani firmas tööle oma finantsjuhi.
    Hiljem tellisid kõik aktsionärid auditeerimisfirmalt GT Thornton erikontrolli, mis järeldas, et E-Profiil on bilanssi kirjutanud miljonites eurodes õhku. Jutt käib aastatest 2015 ja 2016. Peale selle pettis E-Profiil hiljuti panka Luminor, väidab Technobalt.
    Äripäev kirjutas hiljuti, et näiteks metallkonstruktsioone valmistav Technobalt ning nafta- ja gaasitööstusele seadmeid tootev eksportija E-Profiil on vaenujalal. Esimene süüdistab teist juhtimisvigades, E-Profiil uut aktsionäri aga firma päästmise takistamises ja nõukogu koosoleku protokolli võltsimises, et vangerdada oma inimene juhatusse. Viimase üle käib praegu kohtuvaidlus.
    Peitis kulusid
    Erikontrolli raporti põhjal võib öelda, et E-Profiil esitles ostja rollis olnud Technobaltile petlikult ilusaid numbreid. Technobalti esindava vandeadvokaadi Jaanus Mody sõnul näitas E-Profiil tulusid tegelikkusest suuremana. Näiteks pani kasumisse kirja lepingute mahu, samas projektide kuludega ei arvestanud. Bilanssi kogunes õhku kahe aasta peale kokku 15 miljonit eurot.
    Mody sõnul peitus ilusate numbrite taga täiesti teine pilt. Tegelikkuses pidanuks E-Profiili mõlema majandusaasta omakapital kukkuma miinusesse. 2015. aasta lõpus olnuks omakapital miinuses 3 miljoni euroga ja eelmisel aastal juba umbes 10 miljoni euroga.
    Mody pakkus välja, mida E-Profiil bilansimoonutusest võita võis. „See võimaldas näidata omakapitali positiivsena ja mitte esitada pankrotiavaldust. Sedasi kahjustati võlausaldajaid, kes eeldasid, et ettevõte toimib, kuid võlad tegelikult suurenesid,“ rääkis ta.
    Eelmise aasta majandusaasta aruannet ei ole E-Profiil siiani esitanud. E-Profiilil on Äripäeva teada umbes 37 miljoni euro jagu võlgu, oma raha ootab üle 140 ettevõtte. Suurimad võlausaldajad on pangad: LHV-le on firma võlgu 13,9 miljonit eurot ja Luminorile üle 10 miljoni euro. Mody andmetel oli firma mullune müügitulu 17,4 miljonit eurot ja kahjum ulatus 7 miljoni euroni.
    E-Profiil põhjendab muresid nafta-gaasituru kriisiga. Augustis andis E-Profiili juhatus sisse saneerimisavalduse. Oktoobri lõpus esitas Technobalti tütarfirma pankrotiavalduse. Praeguseks on kohus avaldused liitnud, nende läbivaatamine on veel ees.
    Technobalt ütleb nüüd, et nende teada pettis E-Profiili juhatus Luminori enne ja pärast saneerimisavalduse esitamist rohkem kui 3 miljoni ulatuses, kasutades fiktiivseid arveid. Luminor teemat ei kommenteeri, viidates pangasaladusele.
    Juht lahkus

    AS Technobalt (Tarmo Männasalu, Rain Helde)

    Lembit Soe

    AS Tesman (Lembit Soe, Aarne Raav, Karli Truumees, Tõnu Jõgi)

    Mettech Holding OÜ (Tarmo Männasalu, Rain Helde)

    OÜ Mastingo Holding (Toomas Jõgi, Martin Mehilane)

    Allikas: äriregister

     

    Novembris tõmbus E-Profiili juhatus koomale. Juhatusse jäi vaid Martin Mehilane, sest Toomas Jõgi taandus juhatusest, mille tõenäoliseks põhjuseks nimetas Mody faktooringupettuse ilmsiks tulekut. Jõge ei õnnestunud Äripäeval telefoni teel kätte saada ja Mehilase vastused jäid napiks.
    Erikontrolli kohta kõlanud küsimusele vastates lükkas Mehilane vastutuse Jõe õlule. „Ei oska kuidagi kommenteerida, kuna tol hetkel ei olnud ma vastutav E-Profiili finantsjuhtimise eest. Mina olen alates saneerimisavalduse esitamisest tegelenud üldjuhtimise küsimustega,“ lausus Mehilane.
    Miks Jõgi juhatusest lahkus? „See oli saneerimismenetluse kokkulepe,“ kostis Mehilane ja soovis seejärel küsimusi e-kirja teel, kuid ei vastanud nendele. Ka ei õnnestunud saada vastuseid E-Profiili pikaaegselt omanikult Lembit Soelt.
    Nõrk taustatöö
    Initsiatiiv aktsionäride ringi laiendamiseks tuli mullu E-Profiililt. Technobaltile näis see väärt mõte, samuti ei hirmutanud neid tulevase partneri läinud suvest kosunud maksuvõlg, mis mullu detsembris ulatus 600 000 euroni. Toona tundus Technobaltile, et E-Profiili on tabanud vaid ajutised raskused. Nüüdseks on E-Profiil riigile võlgu 1,6 miljonit eurot.
    Mody tõdeb, et Technobalt võinuks enne E-Profiiliga käelöömist teha due diligence’i ehk põhjalikult kontrollida firma finantsandmete usaldusväärsust. Ka Technobalti ärikontroller Kadri Heinla möönab, et nende tehtud taustakontroll jäi pealiskaudseks.
    Audiitor märkas kahtlaseid numbreid
    E-Profiili aastaid auditeerinud Ksenia Lukkanen märkas seekord, et kõik juhtkonna esitatud numbrid ei pruugi tegelikkusele vastata.
    Enne tellitud erikontrolli alustas KL Auditi audiitor Lukkanen E-Profiili mulluse majandusaasta aruandega tööd, kuid see jäi pärast tema küsimusi katki.
    „Me ei saanud aru, kas kulud, mida juhtkond on näidanud projektide kohta, on ikka õiged,“ kirjeldas Lukkanen ja lisas, et küsis juhatuselt täpsustavaid küsimusi, kuid vastuseid ei saanudki, kuna juhatuse liige Toomas Jõgi teatas, et auditeerimine tuleb lõpetada pärast puhkusteperioodi. Seejärel tuli firmasse juba erikontroll. Lukkanen ei tea enda sõnul raporti sisu, kuna seda pole talle esitatud.
    Lukkanen leiab, et erikontrolli järeldused ei pruugi olla lõpuni tõesed, kuna projektiarvestus on keeruline. „Projektiarvestuses on palju hinnangulist osa,“ selgitas Lukkanen, kelle sõnul pole ta varasematel aastatel võimalikke moonutusi avastanud. „2016. aasta auditi käigus, mis meil jäi lõpetamata, oli meil valimipõhise kontrolli läbiviimisel kahtlus olulises summas, kuid me ei saanud lõpuni vastuseid ja seega ei saa ma täna väita, et seal oli viga.“
    Audiitor kiidab klienti. „Mul on nii kahju sellest firmast. Nad olid ikka ülitublid – toodetele lisati aina rohkem tarka tööd juurde. Mitte keegi meie klientidest ei liikunud sellise sammuga edasi nagu nemad.“
     
    Võlausaldaja: lihtsalt uskumatu
    Juba pikemalt võlgadega maadelnud E-Profiili põhjaminek annab põntsu mitme valdkonna firmadele, rääkis üks võlausaldaja.
    „Ameerika mäed on E-Profiilil viimased paar-kolm aastat olnud,“ ütles plasma- ja gaasilõikusega tegeleva Terastooriku juht Dmitri Beljajev. „Olid suuremad võlad, saime raha kätte, kõik oli korras, kuid siis tekkisid võlad uuesti.“
    E-Profiil jäi Terastoorikule sel aastal võlgu üle 162 000 euro. „Suur osa võlast on kindlustatud, nii et meie olukord ei ole nii hull. Konkurentidel on palju-palju kehvem olukord,“ rääkis Beljajev.
    Ta nentis, et E-Profiili raskused mõjutavad mitme valdkonna ettevõtteid. „Teenindus, varuosad, tõsteseadmed… Ja teised alltöövõtjad. Uskumatu lihtsalt. See on väga valus ja mõjutab mõnda päris kõvasti. Mul oli väga hea tunne, et saame alltöövõtjana olla osa suurest asjast, mida Eestis tehakse. E-Profiil on tööstuse lipulaev,“ rääkis Beljajev, kellele põhjendas E-Profiil oma raskusi naftaturu kokkukukkumisega. „Hakkasid otsima uusi turge ning siis tekkisid need augud.“
    Info bilansi võimalikust ilustamisest on ka Beljajevi kõrvu jõudnud. „Viimasel ajal olen seda mitmest kohast kuulnud,“ märkis ta.
    Saaremaa firma S-Link omanik Ivo Uustulnd ootab E-Profiililt üle 54 000 euro. Ka Uustulndi sõnul ei suutnud firma raha tasuda, kuna sattus naftahinna languse tõttu raskustesse. „Lootsid sel aastal vee peale saada, aga paraku vist kõik asjad ei toiminud,“ lausus ta.
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Investeerimine ja surm: pärandamise maksunüanssidest välismaa kinnisvara konksudeni Kahjumliku investeeringu pealt tuleb maksta tulumaksu
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Tartu automüüja ostab kodulinna konkurendi
Peugeot’ ja Fiati edasimüüja Ascar Tartu OÜ ostab samuti ülikoolilinnas tegutseva Carring ASi, mis tegeleb Alfa Romeo, Jeep’i ja Opelite müügiga.
Peugeot’ ja Fiati edasimüüja Ascar Tartu OÜ ostab samuti ülikoolilinnas tegutseva Carring ASi, mis tegeleb Alfa Romeo, Jeep’i ja Opelite müügiga.