Äripäev • 19. detsember 2017 kell 9:11

Lätis käib suitsupaki peitmise vaidlus

Läti tahab kauplustes sigaretipakid üldse ära peita.  Foto: EPA

Täna arutab Läti Seimi sotsiaalkomisjon sigarettide peitmist supermarketites, vahendas Läti raadio. Ettepaneku pooldajate hinnangul aitaks see abinõu vähenda uute suitsetajate hulka, vastased aga leiavad, et sellel ei ole pikemat mõju.

Sõna sekka öelnud eksperdid aga väidavad, et tubakatoodete lettidelt kadumine toob kaasa suure majanduskahju, vahendas Läti riigiraadio.

Ettepaneku poolt

Jutt käib sellest, et peita sigaretipakid ostjate silma alt, näiteks sulgeda metallkarpi – nii ei oleks teismelistel kiusatust suitsu osta, selgitas ettepaneku autor, seimi saadik ja erialalt arst Vitālijs Orlovs.

„Kui pakki pole näha, peab suitsetada soovija müüjalt küsima kindlat sigaretimarki, mitte nagu praegu, kui ostja tuleb, vaatab, mida pakutakse, valib ja ostab. Ma tahan oma ettepanekuga kaitsta noori, kes on algajad suitsetajad – ja igasugused visuaalsed stiimulid (Cameli kaamel, Marlboro kauboi) võivad suitsetamist soodustada,“ selgitas Orlovs.

Ettepanekut toetab kahel käel ka tervishoiuministeerium, kus ei kahelda selle piirangu tõhususes. Ka julgustab lätlasi teiste riikide kogemus, märkis ministeeriumi esindaja Liga Timša. „Meie toetame igati seda ettepanekut, maailma tervishoiuorganisatsioon on tunnistanud, et see on üks efektiivsemaid teid vähendada suitsetamist alustajate arvu. Kui vaatame Euroopas teisi riike, mida on organisatsiooni arvestuse järgi 53, siis 22 riigis on see keeld juba jõus. Kui vaatame Euroopa Liitu, siis on sellise otsuse juba vastu võtnud Soome, Iirimaa, Suurbritannia. Isegi Eesti kavatseb seda keeldu rakendada.“

Ettepaneku vastu

Kaupmehed on aga kategooriliselt selle ettepaneku vastu. Nad pole valmis sigarette vitriinist ära korjama. Liiati nõuab selline ümberkorraldus nende sõnul suuri väljaminekuid – kui suuri täpselt, pole keegi veel kokku lugenud. Kuid neile on teada üks: efekti sellest ei tule, kinnitas kaupmeeste liidu juht Henriks Danusēvičs. „Inimeste küsitlemine näitas, et need, kes ei taha suitsu osta, ei osta seda ka praegu, kui suitsupakid on silma all. Kui inimene spetsiaalselt ei otsi seda kaupa, siis ta seda ei märka. Tubakatootjate liidus leitakse samuti, et selline piirang on ebaõiglane, sest inimesel peab olema õigus sigarette valida, nagu ta valib kaupluses iga teist toodet. Peitmine ei anna mingit efekti.“

Ettepaneku majanduslikus eesmärgis kahtlevad ka eksperdid. Riia tehnikaülikooli teadlased analüüsisid olukorda ja jõudsid järeldusele, et sigarettide letikeeld kasvataks salakaubandust 28 protsendi võrra. Vaatamata sellele, et tubakakaupade müüki ei kavatse keegi ära keelata, vähendavad need piirangud toote kättesaadavust. Mis tähendab, et inimesed lähevad mustale turule, märkis uuringu autor, ülikooli maksuosakonna dotsent Maris Jurušs.

„Probleem tekib väikestel maapoodidel. Supermarketid võivad selle isegi alla neelata, nende jaoks ei ole see määrava tähtsusega. Aga just väikekaupmehed on olukorras, kus peavad lisakulutusi tegema, tekitama poes mingeid lisakohti, mida neil pole. Niimoodi võib see lõppeda sellega, et nad lõpetavad sigaretimüügi üldse ära ja saadavadki ostja mustale turule.“

Uuringu autorid leiavad, et suitsetamisega võitluses on palju eesmärgipärasemaid võimalusi. Näiteks tugevdada sigarettide müügikontrolli, viies sisse ID-kaardi esitamise nõude. Või panna rohkem rõhku sihtgrupile suunatud kampaaniatele.

Kumma poole suitsupaki peitmise vaidluses valib Läti parlament, selgub juba täna.

Hetkel kuum