Kristjan Pruul • 20 detsember 2017
Jaga lugu:
Uudised
Ainult tellijale

Põllumeeste hädaabist sai suurima tüki Leedu

Põllumeestele jagatud eurotoetustest said suurema osa leedukad.
Põllumeestele jagatud eurotoetustest said suurema osa leedukad.  Foto: EPA

Euroopa Komisjon otsustas toetada 15 miljoni euroga Balti ja Soome põllumehi, kelle saak sügisvihmade tõttu põllule jäi. Toetusest üle 9 miljoni läks Leedu põllumeestele.

Eestile antakse Euroopa Liidu põllumajandusfondidest 1,34 miljonit eurot, et aidata põllumajandustootjaid, kes seisid sügisel silmitsi erakordsete vihmasadudega, teatas komisjon. Riik võib maksta omalt poolt sama palju lisaks.

Lisaks äärmuslikele ilmastikuoludele saagikoristuse ajal muutis varane talve algus, mis tõi kaasa lume ja madala õhutemperatuuri, külvitingimused erakordselt ebasoodsaks. Seepärast jäi suur osa käimas ja eelolevast talvekülvist tegemata. Seetõttu saamata jääv tulu põhjustab kannatanud piirkondades tegutsevatele põllumajandustootjatele erakordselt suurt kahju, märkis komisjon.

Komisjoni teade tuli liikmesriikidele üllatusena, sest Komisjon pidi erakorralise toetuse eelnõud liikmesriikidele tutvustama homme toimuval komitee istungil. "Komitees toimub esmane arutelu, pärast mida on võimalik anda detailsemaid kommentaare eelnõu sisu, sealhulgas rahalise mahu kohta. Eelnõu on plaanis komitees heaks kiita jaanuaris," jäi maaeluministeeriumi põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsler Marko Gorban napisõnaliseks.

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt