Indrek Mäe • 12. jaanuar 2018 kell 3:00

Eestlane vaatab patusektorisse ja otsib võimendust

Mängulaud kasiinos  Foto: Raul Mee

Eestlaste hulgas on Baltikumis jätkuvalt kõige populaarsem investeerimine kodumaistesse aktsiatesse, LHV finantsportaali andmetel on enimkaubeldud väärtpaber Olympic Entertainment Group (OEG).

Veel leiab enimkaubeldud aktsiate TOPist LHV maaklertegevuse juhi Sander Pikkeli sõnul Tallinki, LHV Groupi, PRFoodsi ning Tallinna Vee, mis moodutavad koos OEGga esiviisiku, alles seejärel tulevad teised Baltikumi väärtpaberid, nagu Šiauliu Bankas. Leedu pangale järgnevad kaubeldavuse poolest taas kodumaised aktsiad ehk Tallinna Kaubamaja Grupp, Harju Elekter ja Silvano Fashion Group. TOP 10 viimaselt kohalt leiab VelocityShares 3x Long Naturali.

Suures osas samad nimed ning valdavalt Eesti aktsiad leiab ka SEB klientide seas kõige enam kaubeldud väärtpaberite hulgast. „Baltikumis on SEB klientide hulgas oodatult populaarseimad aktsiad tuntud ja likviidsed nimed, nagu Olympic, Tallink, Tallinna Kaubamaja Grupp, Tallinna Vesi ja Silvano Fashion Group,“ kinnitas SEB kapitaliturgude maakler Kert Koppel. „Lisaks Tallinnas noteeritud aktsiatele tehakse aktiivsemalt tehinguid ka Leedus noteeritud Šiauliu Bankase aktsiatega,“ viitas ta SEB kliendibaasi sarnasusele LHV omaga.

Kõige rohkem hoitud aktsiate edetabeli tipust leiab LHV puhul aga kodumaise panga enda aktsiad.

Vaadatakse ka välismaiseid fonde

Koppeli sõnul on aga peamine trend praegu ETFide (börsil kaubeldav fond) populaarsuse kasv üksikaktsiate arvel. „Viimasel ajal on kasvanud huvi just toorainete tõusule või langusele panustavate börsil kaubeldavate fondide vastu ja vaadatakse ka võimendusega ETFe,“ sõnas ekspert.

Ka Pikkeli kinnitusel vaatab Eesti investor piiride taha ning väljaspool Baltikumi kaubeldakse peamiselt mingile konkreetsele sektorile panustavate võimendusega või ilma võimenduseta indeksifondidega. Näitena tõi Pikkel gaasisektorile panustava UGAZi, naftasektorist SCO ja UCO, bitcoiniga seotud GBTC ning volatiilsusindeksile VIX panustava UVXYi. „Nendesse instrumentidesse panustavad kliendid, keda huvitab volatiilsus ja kelle eesmärk on teenida kasumit suurematelt lühiajalistelt liikumistelt,“ märkis Pikkel.

Võimendusega ETFidesse investeerides soovitavad eksperdid aga arvestada järjest karmistuvate ning sellist tegevust piiravate regulatsioonidega. „Silmas tuleb kindlasti pidada ka asjaolu, et alanud aastal muutunud regulatiivne keskkond paneb selliste börsil kaubeldavate fondidega kauplemisele peale teatud piirangud,“ rõhutas Koppel.

Aktsiatrendid püsivad

Maailma investeerimisvõimalusi tervikuna vaadates on Pikkeli kinnitusel Eesti investorite hulgas Balti aktsiate kõrval kogu aeg olnud kõige populaarsemad Ameerika Ühendriikide börsidel kauplevad väärtpaberid. „Selle trendi muutumist pole viimasel ajal näha olnud,“ kinnitas Pikkel. „Väljaspool Baltikumi on populaarsemad aktsiad suured ja tuntud USA tehnoloogiaettevõtted, aga ka lähinaabrite Soome ja Rootsi ettevõtted nii tööstus- kui ka finantssektorist,“ täiendas Koppel.

Mis puudutab aga Baltikumi aktsiate populaarsusedetabelit, siis nii Pikkeli kui ka Koppeli kinnitusel viimased aastad selle järjestuses suuri muutusi kaasa toonud ei ole.

Uudiste mõju

Kõige rohkem tehakse aktsiatega tehinguid tulemuste hooajal või siis, kui toimub mõni oluline sündmus. „Pikaajalist vaadet omavad investorid kasutavad ära näiteks lühiajalise negatiivse mõjuga uudiseid,“ selgitas Pikkel. „Need annavad hea võimaluse positsioone juurde soetada,“ lisas LHV maaklertegevuse juht.

Ka Koppeli hinnangul on ajakirjanduse mõju aktsiavalikule raske üle hinnata. „Kindlasti mõjutab meedia klientide väärtpaberivalikut väga olulisel määral,“ on ta veendunud. „Võib selgelt täheldada, et kui meedias on mõnest instrumendist põhjalikumalt juttu olnud, siis järgmistel päevadel on näha ja tunda, et klientide kauplemisaktiivsus selle instrumenti puhul kasvab,“ lisas Koppel.

Koppeli kinnitusel kehtib sama ka veidi eksootilisemate või spekulatiivsemate instrumentide kohta. Baltikumi koha pealt tõi ta aga välja, et siin mõjutab peale meedias kajastatavate uudiste investorite otsuseid ka aktsiate vähene likviidsus. „Kindlasti piirab see investorite valikut,“ on ta veendunud.

Pikkeli sõnul on Baltikumis välja kujunenud eeskujud, kelle tegevust investeerimisotsuste langetamisel tihti vaadatakse. „Üsna palju järgitakse selliseid eeskujusid nagu näiteks Äripäeva investor Toomas,“ ütles ta. LHV maaklertegevuse juht lisas, et pikaajalist investeerimisstrateegiat omavate klientide portfellides on muudatusi aga raskem jälgida, sest kasutusel on väga palju erinevaid strateegiad.

Hetkel kuum