Märt Belkin • 16. jaanuar 2018 kell 3:00

Kinnisvaraarendajate laenutingimused pole karmistunud

Skandaalne Estateguru kaudu rahastatav arendusprojekt Nõmmel.  Foto: Andras Kralla

Ehkki kinnisvaraarendajad tunnevad, et väiksematel tegijatel on viimasel ajal raskem laenu saada, pole pankade kinnitusel tingimused karmistunud. Küll aga on ehitushinnad kasvanud, mis teeb väiksemad projektid suhteliselt kulukamaks, ning ettevaatlikud ollakse ka kogemusteta tegijate suhtes.

Pindi Kinnisvara müügipartner Peep Sooman tõi eelmisel nädalal avaldatud ülevaates välja, et Harjumaal on enam kui 2500 vaba korteri jagu arendusprojekte. Kui pangad pidureid peale ei paneks, võiks pakutavate korterite maht kiirelt 3500ni tõusta. Nimelt karmistavad pangad Soomani sõnul eelkõige kogemusteta ja riskitunnetuseta arendajate laenutingimusi, mis sunnib neid projekte külmutama.

Luminori korporatiivpanganduse juht Silver Kuus kinnitas, et nemad ei ole arendajatele suunatud laenutingimustes olulisi muudatusi teinud. „Arendaja kogemus on meile laenuotsuse juures alati oluline faktor olnud ning hindame seda edaspidigi põhjalikult,“ rõhutas ta.

Et viimasel ajal laenutingimused karmistunud pole, kinnitas ka LHV ettevõtete panganduse juht Indrek Nuume. „Need on püsinud muutumatuna viimase aasta jooksul,“ kinnitas ka, ent tõdes samas, et pangad eelistavad jätkuvalt finantseerimisel kogemusega arendajaid.

Tõsi, meeles tuleb hoida seda, et ehitushind on viimasel ajal kasvanud ning seeläbi on kallinenud ka väiksemate hoonete rajamine. „Selle tõttu on eelis suurematel arendajatel ja suurematel arendustel, kus ühiku omahind on madalam,“ ütles Nuume.

Swedbanki kinnisvara ja ehituse osakonna juht Ero Viik selgitas, et arenduse eelarvest peab reeglina arendaja olema võimeline omafinantseeringuna katma minimaalselt kolmandiku ja pank finantseerib kuni kaks kolmandikku. Intress sõltub juba konkreetse arendusega seotud detailidest ja vastaspoole kogemusest.

„Aktiivse kinnisvaraturu keskkonnas leidub alati neid, kes soovivad oma põhitegevuse kõrvalt kätt proovida kinnisvaraarenduses. Ühe kinnisvaraarenduse teeb edukaks see, kui arvesse on võetud kõik olulised detailid, ehitustehnilistest kuni võimalike ostjate eelistuste mõistmiseni,“ rääkis ta. Kui kinnisvaraarendus ei ole aga põhitegevus, jäävad sageli projektiga seotud olulised detailid tähelepanuta ning projekt võib osutuda kahjumlikuks.

„Pangana kaalume hoolikalt nii konkreetse äriplaaniga seotud eelduste paikapidavust kui ka laenutaotleja võtmeisikute senist kogemust analoogse arenduse läbiviimisel. Laenutaotleja võtmeisikute kogemuse puudumisel kasvab projekti riskisus olulisel määral, sest tõenäosus, et midagi läheb teistmoodi, kui algselt planeeritud, on suur. See tähendab, et ka tõenäosus saada pangalt negatiivne vastus on sellisel juhul suurem,“ rääkis Viik.

Hetkel kuum