Äripäev • 22. jaanuar 2018 kell 7:00

Kasutatud autode müüjad kruvisid hinda juurde

Kasutatud autode eest küsiti mullu kõrgemat hinda kui aasta varem.  Foto: Scanpix/Postimees

Automüügiportaali auto24 andmetel püsis kasutatud autode turg eelmisel aastal stabiilne, kuigi veidi kasvas nii omanikevahetuste arv kui ka portaali sisestatud kuulutuste arv, teatas ettevõte.

Võrreldes 2016. aastaga kasvas nii automüügiettevõtete pakutav kui ka tavakasutajate küsitav hind, nii keskmise hinna kui ka mediaanhinna poolest.

Müügiks pakutava auto keskmine hind tõusis aastaga 7777 eurolt 8371 eurole. Hinnatõusu mõjutas enim just tavakasutaja küsitav hind. Kasvas veidi ka müügiperiood.

Tavakasutaja auto keskmine hind oli mullu 6665 eurot (2016. aastal 6164) ja keskmine müügiperiood 47,8 päeva. Natuke tõusis ka tavakasutaja müügikuulutuse keskmine kulu, mis oli 15,78 eurot.

Eraisikute aktiivsus püsis stabiilne

Automüügiettevõtete pakutavate autode keskmine hind oli mullu 11 663 eurot (2016. aastal 11 005) ja keskmine müügiperiood kasvas aastaga 68,8 päevalt 73,8 päevale.

"Lisaks keskmisele hinnale on oluline vaadata ka mediaanhinda, mis annab ettekujutuse, millega Eesti inimene liikleb," kommenteeris auto24 ASi tegevjuht Margus Tomberg. "Eelmisel aastal oli müügiks pakutud sõiduautoode ja maasturite mediaanhind 5250 eurot ehk pooled autod liikluses on sellest numbrist odavamad ja pooled kallimad. 2016 oli see number 4900 eurot."

Mullu sisestati auto24 portaali 118 712 uut müügikuulutust, mis ületas 2016. aasta tulemuse ligi kahe tuhande võrra. Tavakasutajate aktiivsus kasvas 2017. aastal natuke vähem kui autopoodide sisestatud kuulutuste arv ja tavakasutajad sisestasid mullu kokku üle 81 000 kuulutuse ehk kaks kolmandikku koguarvust.

Mudelite edetabelis muutusi vähe

Portaali sisestatud otsingute ja ka müüa pakutavate mudelite TOP 5s mullu suuremaid muudatusi ei olnud. Jätkuvalt on populaarsed Saksamaa tootjate autod. Sisestatud kuulutuste TOP 5 moodustavad Volkswagen Passat, BMW 5. seeria, Audi A6, BMW 3. seeria ja Audi 4. Esikümnesse mahuvad veel Volkswagen Golf, Toyota Avensis, E-klassi Mercedes-Benz, Ford Mondeo ja Ford Focus.

Otsingute nimekirja tippu kroonivad enam-vähem samad mudelid, vaid järjestus on veidi erinev. Esiviisiku moodustavad BMW 5. seeria, Audi A6, Volkswagen Passat, BMW 3.seeria ja Audi 4. Järgnevad Mercedes-Benzi E-klass, Volkswagen Golf, BMW X5, Toyota Avensis ja BMW X5.

Hetkel kuum