Äripäev • 26. jaanuar 2018
Jaga lugu:

Soome ettevõte lubab kalaturul pööret

Fileerijad
Fileerijad  Foto: Scanpix/Reuters

Soomlaste armastatuim kala on lõhe, kuid kolm neljandikku sellest kalast jõuab nende lauale impordituna. Peaegi see seis muutub, kui Savos asuv uus kalakasvatus oma eesmärgi saavutab, kirjutas Yle.

Stora Ensole kuuluvale tootmismaale rajatud puhastatud järveveega basseinides ujub üle 200 000 lõhe. Juba paari nädala pärast lähevad sealt kauplustesse teele esimesed värske filee pakendid.

Kogu kalatööstus jälgib Savos toimuvat huviga, sest Soome sisemaal pole kunagi sellises suletud süsteemis ja nii suures koguses lõhet kasvatatud. Kui ettevõtmine õnnestub, on see määratu samm Soome kalatööstusele.

„Suurim pluss kinnises süsteemis kala kasvatada on see, et me ei sõltu aastaaegadest. Saame vee temperatuuri hoida, reguleerime seda ise,“ rääkis Savos kalakasvatust edendava Finnforeli esindaja Kai Arvonen. Finnforel kasvatab lisaks lõhele ka forelli.

Kuna basseinides tehislikult ringlev vesi ajab lõhe rohkem liikvele kui looduslikes reservuaarides, siis peaks see kalaliha olema ka kvaliteedilt parem, märgib Yle. „Kuna kunstlik vool on väga kiire, siis kala ei rasvu, liha on sitkem ja tervikuna on lõhe kvaliteetsem. Eriti tähtis on sööt. Ka sellega saab toitmist reguleerida nii, et kalas on rohkem kasulikke rasvu,“ rääkis Arvonen.

Soomes süüakse kala endiselt vähem, kui toitumisspetsid soovitavad. Kauplustes mõjutab ostja valikut mitu asjaolu, millest peamine on see, et värske kala pakendatakse vaakumisse – ja nii et tundu see enam värske. Nüüd aga on Soome firmal plaan veenda rahvast selles, et letile jõuab värske ja kvaliteetne kodumaine kala.

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt