Äripäev • 30. jaanuar 2018 kell 11:43

Euroala majandus lõpetas aasta jõudsa kasvuga

Euroopa Liit  Foto: EPA

Euroala riikide majandus kasvas lõppenud aasta viimases kvartalis aasta varasemaga võrreldes 2,7 protsenti.

Eurostati kiirhinnangul kasvas euroala ning kogu Euroopa Liidu majandus möödunud aastal kokku 2,5 protsenti, viimases kvartalis olid aastakasvud vastavalt 2,7 ja 2,6 protsenti. Tegemist on muutusega, mida aasta tagasi ei julgenud prognoosida ükski majandusanalüütik, märgib Financial Times.

Kasv kogus hoogu ka varem nõrgemalt silma paistnud riikides, näiteks Prantsusmaal möödunud aastal 1,9 protsenti, mis oli kiireim tase alates 2011. aastast. Hispaania neljanda kvartali aastakasv küündis 3,1 protsendini, mis jäi küll napilt analüütikute ootustele alla. Häid tulemusi näitasid ka riigid väljaspool euroala, näiteks Poola 4,6protsendiline kasv oli samuti kiireim 2011. aastast saadik, vahendab Reuters.

Hoolimata tugevast aastatulemusest, jäid aasta algul euroala ettevõtete kindlustunne pisut tagasihoidlikumaks, selgub Euroopa Komisjoni andmetest.

Detsembris 11 aasta kõrgeimale tasemele jõudnud usaldust kärpis jaanuaris mõnevõrra tagasihoidlikumad ootused teenuse- ja jaemüügisektoris, seda eriti Prantsusmaal ja Itaalias. Samas oli kodumajapidamiste usaldusindeks märkimisväärselt tõusnud, sest on paranenud ootused tööhõive jätkumisele.

Uusi inimesi plaanitakse uuel aastal palgata kõige rohkem teenuste ning jaemüügi sektoris, ka ehitussektori ootused on kõrgel, vaid tööstussektoris oodatakse väiksemat uute töötajate värbamist kui varem.

Hetkel kuum