Kristjan Pruul • 12. veebruar 2018
Jaga lugu:

Jaanuar pühkis Soome alkomonopoli käibe

Soome alkoholipoodide kett Alko kannatab uue alkoholiseaduse mõjude all.  Foto: EPA

Keskmise kangusega õllede tavakauplustesse lubamine vähendas Soome riigimonopoli Alko läbimüüki jaanuaris 8 protsenti, kirjutab YLE.

Aasta algul kehtima hakanud alkoholiseadusega lubati tavalistesse poodidesse kuni 5,5mahuprotsendilised alkohoolsed joogid. Samuti tõsteti aktsiise, mis kergitasid keskmist hinda 5 protsendi võrra.

Mõlemal muutusel oli riigimonopoli käekäigule tugev mõju. Õlut müüdi jaanuaris liitrites 27% vähem kui aasta tagasi, segujooke 39 ning siidrit 12% vähem, kirjutas Soome rahvusringhääling.

Soome alkoholitootjate hinnangul on veel vara öelda, kas kauplused võitsid monopolilt suurema turuosa või on kasvanud ka lahjade alkoholide müük Soomes tervikuna. "Meil hetkel veel puuduvad andmed nii jaemüügi kui piirikaubanduse kohta, kuid näib, et Alko kaotas ka kange alkoholi ja veini läbimüügil," kommenteeris Soome õlletootjate Panimoliitto juht Elina Ussa.

Alko ise teatas, et senisel kursil jätkates müügilangus ainult süveneb ning vähendama tuleb hakata ka poodide ja töötajate arvu. Monopoli ridades töötab Soomes 2500 inimest. Samas on Alko majandusdirektori Anton Westermacki sõnul jaanuarikuu müügitulemuste põhjal lõplikku langust ennustada raske.

Soome Alkol on 355 poodi ning möödunud aastal müüs 93,2 miljonit liitrit alkoholi. Läbimüük liitrites on vähenenud juba viimased 10 aastat. Hoolimata nõrkadest jaanuaritulemustest lubas Alko Soome kiiremini arenevates piirkondades avada tänavu 4 uut poodi.

Jaga lugu:
Hetkel kuum