Äripäev • 16. veebruar 2018
Jaga lugu:

Idufirmad kaasasid mullu 270 miljonit eurot

Idufirmade juhtide vaimne tervis on korrast ära  Foto: PantherMedia/Scanpix

Kasvuetapis Eesti ettevõtted kaasasid mullu 270 miljonit eurot, millest lõviosa võttis Transferwise investorite kaasamise tehing 240 miljonit eurot.

Seega jäi üldine tehingute maht 30 miljoni euro juurde, võrreldes aasta varasema 80 miljoni euroga, teatas Kredexi Startup Estonia. Järgnesid Skeleton Technologies 15 mln euroga ning ZeroTurnaround ja Jobbatical, kumbki kaasasid 3,5 mln eurot. Kokku tehti eelmisel aastal 39 investeeringut, mida on vähem kui 2016. aastal, kui toimus 43 sarnast tehingut.

„Kuigi 2017. aasta investeeringute kogumaht, arvestamata Transferwise‘i suurinvesteeringut, oli väiksem kui aasta varem, ei ole erinevus tehingute arvu vaadates nii suur. See näitab, et turul on palju varajases faasis investeeringuid ja nüüd, kus tegevust on alustamas uued riskikapitalifondid, saab käimasolev aasta olema kahtlemata heade väljavaadetega,“ kommenteeris Startup Estonia juht Maarika Truu.

Kokku on Eestis praegu ligikaudu 500 idufirmat, mille käive oli möödunud aastal kokku 275 miljonit eurot. Sellistes ettevõtetes töötas 4300 inimest, kelelst 3000 Eestis ning tööjõumakse tasuti 36 miljonit eurot

Kuigi varase faasi idufirmasid lisandus eelmisel aastal palju, on sektori kasvule hoogu juurde andnud eelkõige suuremate idufirmade tugev käive ning jätkuvad investeeringud tegevuse laiendamisse. Näiteks moodustavad umbes 50% kogu idufirmade tööhõivest 10 suuremat valdkondlikku tööandjat.

Taxify kaasasutaja Martin Villigu sõnul võib startup-investeeringute arenguga Eestis rahul olla. „Tehingute arv on viimasel viiel aastal jäänud suhteliselt samaks, kuid investeerimismahud on oluliselt kasvanud. On loogiline, et üksikutel suurematel kapitali kaasavatel ettevõtetel on koguarvule suur mõju, samas ma näen turul ka palju uusi idufirmasid,“ ütles Villig.

Suurimad väljumised 2017. aastal olid Teleport, mille ostis ettevõtteliikuvuse haldamise platvorm Move Guides, suurandmete platvorm PlanetOS, mille omandas Silicon Valleys asuv Intertrust Technologies, ning Eesti Java arendaja ZeroTurnaround, mille omandas Rogue Wave Software. Tehingute suurusi ei ole avalikustatud, kuid kõiki neid on loetud edukateks ja vähemalt ühe suurusjärk on 50 miljonit eurot.

Jaga lugu:
Hetkel kuum