Läti näeb pangandusskandaali taga riigivastast laimukampaaniat

21. veebruar 2018, 14:13
Läti Panga president Ilmārs Rimšēvičs 20. veebruaril pressikonverentsil.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20180221/NEWS/180229901/AR/0/AR-180229901.jpg

Läti kaitseministeeriumi pressiesindaja Kaspars Galkins teatas täna Läti TV saates "Rīta panorama", et nende riigi vastu on alustatud mustamiskampaaniat. Otsesele küsimusele, kes kampaania taga seisab, ta ei vastanud.

Eile saatis Läti kaitseministeerium välja pressiteate, milles ütles, et suure tõenäosusega on Läti vastu käimas massiivne väline inforünnak - võttes arvesse viimaste päevade sündmusi pangandussektoris ning keskpanga juhi Ilmārs Rimšēvičse kinnipidamist.

Paraku jäid ministeeriumi avalduses mõned silmatorkavad aspektid selgitamata, nendib Läti rahvusringhääling. Täna hommikul püüdiski Läti TV saada kaitseministeeriumi pressiesindajalt rohkem selgitusi.

Vaidlusalune foto

Sel nädalal kirjutas Associated Press, et nende valduses on Vene piirivalve paberid, mille põhjal reisisid sageli Venemaa ja Läti vahet nii altkäemaksuafääri segatud Norvik Banka esindaja Renars Kokins kui ka Rimševičs. Viimane käis 2010. aastal naaberriigis vähemalt 10 korda. Kokinsit peetakse vahemeheks Rimševičse ja Vene ärimehe, Läti suuruselt kaheksanda panga Norviku suuraktsionäri Grigori Guselnikov vahel.

Ühel neist reisidest on üles võetud ka foto, kus Rimševičs istub kõrvuti Dmitri Piltšikovi, Vene riigile kuuluva sõjatehnikaettevõtte juhiga, kes on n-ö Putini ringkonnast ning ettevõte ise USA sanktsioonide all.

Läti kaitseministeerium on juba öelnud „pole analüüsinud selle foto autentsust, kuna see pole nende pädevuses“, ning et nemad on teinud oma järeldused üldteada info põhjal.

„Tahan veel korra rõhutada, et me ei sea kahtluse alla Associated Pressi tööd. Jutt käib sellest, kuidas uudis levis. See ilmus omavahel seotud portaalidesse,“ rääkis Galkins. „Mingeid etteheiteid meil Associated Pressile või selle ajakirjanikele pole. Lihtsalt see info levib mööda erinevaid kanaleid, et luua massiefekt. Me oleme samasugust käekirja juba näinud USA, Prantsusmaa ja Saksamaa valimiste ajal,“ vahendas Galkins Läti kaitseministeeriumi seisukohta. „Tõde kasutatakse selleks, et Läti mainet mustata,“ jätkas ta täna hommikul televisiooni otse-eetris, lisades, et selle, kas tegemist on tõega või mitte, peab selgeks tegema uurimine.

Kelle huvides mäng käib?

Küsimusele, kes on selle kampaania taga, Galkins otsesõnu ei vastanud. „Kordan, me näeme analoogi sarnaste stsenaariumidega enne USA, Saksamaa ja Prantsusmaa valimisi.“

Läti rahvusringhääling kirjutas eile, et Rimšēvičs jäi foto teemal väga umbmääraseks: „See pole minu seltskond. Kõik need inimesed olid minuga koos lennukis. Kamtšatkal viidi meid kõiki jõele, aga õhtul pärast kalastamist lähevad ikka inimesed enne magamaminekut sööma. Minu albumis seda pilti pole,“ rääkis altkäemaksu süüdistuse saanud Läti Panga president 20. veebruaril pressikonverentsil.

Rimšēvičse advokaat Saulvedis Vārpiņš väidab hoopis, et fotol on võltsingu tunnused. „Selle pildi põhjal esitame tõenäoliselt julgeolekupolitseile avalduse. On piisavalt palju tunnuseid, et foto on võltsing. See on montaaž,“ teatas advokaat.

Lisaks rääkis Norvik Banka kaasomanik Grigori Guselnikov intervjuus Associated Pressile, et Läti keskpanga juht Rimšēvičs nõudis temalt järjepidevalt altkäemaksu ning keeldumise korral ähvardanud tema panka probleemidega. Tema sõnul taheti tema panka sundida rahapesule, rääkis Guselnikov AP-le.

Rimšēvičs on kõik süüdistused tagasi lükanud ning teatas oma eilsel pressikonverentsil, et ei kavatse keskpanga juhi tagasi astuda.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. February 2018, 14:23

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing