Äripäev • 6 märts 2018

Enefit Energiatootmine vahetab juhti

Tulevane Enefit Energiatootmise juhatuse esimees Mart Proos.  Foto: Raul Mee

Aprillil alustab Enefit Energiatootmise juhatuse esimehena Mart Proos, ettevõtet kaheksa aastat juhtinud Tõnu Aas otsustas aja maha võtta, teatas ettevõte.

Enefit Energiatootmise puhul on tegemist hiiglasliku ettevõttega, mille 2016. aasta käive oli 339,6 miljonit eurot ja kasum 68 miljonit eurot. Siis ühendatigi Eesti Energia Narva Elektrijaamad AS ning Eesti Energia Õlitööstus AS Enefit Energiatootmine ASiks.

„Arvestades Mart Proosi mitmekülgset juhtimiskogemust ja tema ehitusinseneri tausta, olen veendunud, et tegemist on kogenud juhi, tasakaaluka inimese ning hea meeskonnamängijaga, kes sobib hästi energiatootmise meeskonda. Energiatootmist ootavad ees mitmed põnevad väljakutsed, keskkond muutub pidevalt ja ma usun, et Mart Proos on igati sobilik inimene nende muutustega hakkama saamiseks,“ rääkis Eesti Energia juhatuse liige Raine Pajo.

Mart Proos on lõpetanud Tallinna tehnikaülikooli tööstuse ja tsiviilehituse eriala. Aastatel 1992–2008 töötas ta kontsernis Rautaruukki erinevates ametites. Alates 2008. aastast töötab ta metallitööstusettevõtte Favor juhatuse esimehe ametis. „Energeetika on kiiresti muutuv ja väljakutsete rohke valdkond. Rakendan hea meelega oma kogemust Eesti energeetika arendamiseks,“ sõnas Mart Proos.

Mart Proosi juhitud Favor avas möödunud septembris Loovälja tehnopargis uue tootmishoone, et reageerida kasvanud nõudlusele. Ta on väljendanud ka muret kvalifitseeritud tööjõu puuduse pärast. “Alates selle aasta kevadest-suvest tunnetame selgelt, et tööjõupuudus loob keeruka olukorra, kus me lihtsalt ei suuda enam alustada uusi projekte, mille oleme sellesse aastasse planeerinud, sest meil ei ole sellele lihtsalt tööjõu katet,” ütles Proos Äripäeva teemaveebile tööstusuudised.ee.

Raine Pajo sõnul on Tõnu Aas Eesti Energia elektrijaamade arengusse märkimisväärselt panustanud: „Tõnu juhtimisel on ehitatud Auvere elektrijaam ja viidud ellu mitmed suured projektid, restruktureerimised ja elektritootmisalased keskkonnaprojektid, mille tulemusena on vähenenud elektrijaamade keskkonnamõju ja suurenenud tootmise paindlikkus.“

Hetkel kuum