Baltikumi külastab rahapesuga võitlev USA poliitik

07. märts 2018, 09:55
USA rahandusministeeriumi rahapesu ja terrorismi rahastusega võitlemise abirahandusminister Marshall Billingslea
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20180307/NEWS/180309773/AR/0/AR-180309773.jpg

USA rahandusministeeriumi rahapesu ja terrorismi rahastusega võitlemise abirahandusminister Marshall Billingslea on visiidil Baltimaades.

Billingslea saabub Eestisse ja Lätti kõigest mõni nädal pärast seda, kui USA rahandusministeeriumi finantskuritegudega tegelev üksus FinCEN teatas, et Läti ABLV pank on rahapesu kahtluse all, mille järel pank kahe nädala jooksul uksed sulges.

Eestis kohtus Billingslea kolmapäeval näiteks Eesti rahandusminister Toomas Tõnistega. Kohtumisel olid jututeemaks kahe riigi suhted ja Billingslea tunnustas Eestit eesistumisel toimunud poliitilise kokkuleppe saavutamise eest rahapesu direktiivi osas, mille vastuvõtmist Euroopa Parlamendis on oodata aprilli keskel, öeldi rahandusministeeriumist. 

Täpsustavale küsimusele, kas jutuks olid viimasel ajal rahapesu skandaalidega seotud pangad Baltikumist, vastas rahandusministeerium, et üldisemalt arutlesid ministrid Euroopa Liidu finantssektori järelevalve teemadel. Kohtumine toimus ka finantsinspektsiooni esindajatega.

USA saatkond Eestis teatas kolmapäeva õhtul, et Billingslea kohtus teisipäeval ja kolmapäeval nii erasektori kui valitsuse esindajatega ning käsitleti rahapesu vastase võitluse olulisust. "Ta rõhutas mitte-residentide hoiustega kaasnevaid riske pangandussektorile, eriti selles osas, milliseid väljakutseid see esitab rahapesu ja terrorismi finantseerimise vastase võitluse käigus kehtestatud reeglite järgimisele, kuna mitte-residentide hoiustele keskendunud pankadel on sageli raskusi oma klientide tausta ja äritegevuse väljaselgitamisega," öeldi saatkonna teates.

Billingslea tunnustas saatkonna teatel Eesti edusamme mitte-residentide hoiuste osakaalu vähendamisel ning ebaseaduslike rahastamisskeemidega võitlemisel.

Lätis on Billingslea kolmapäeval ja neljapäeval, kirjutab Läti uuriva ajakirjanduse väljaanne re:Baltica. Re:Baltica loost selgub, et ABLV panga vastu kavandatavad sanktsioonid tuli Lätile täieliku üllatusena: FinCENi otsusest teavitati sealset pangajärelevalveametit FCMC vaid tund aega ette.

"Tuumapommi me nüüd ei oodanud," kommenteeris Läti parlamendi korruptsioonivastase võitluse komisjoni esimees Ainars Latkovskis väljaandele FinCENi otsust keelata USA PATRIOT actile tuginedes ABLV pangal korrespondentkontode avamine USAs.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. March 2018, 09:55

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing