Äripäev • 12. märts 2018 kell 13:01

Piiril tabati 20 tonni võltsmett

Veterinaar- ja toiduamet  Foto: Indrek Susi

Veterinaar- ja toiduamet pidas Muuga piiripunktis kinni umbes 20 tonni tundmatut kaupa, mis importija andmetel oli mesi, kuid tegelikult hoopis siirup.

 

Konteiner jõudis Muuga sadamasse möödunud aasta 27. augustil, kuid puuduliku dokumentatsiooni tõttu jäi see sinna seisma. Kolm kuud hiljem esitas importija dokumendid, mille põhjal pidanuks konteineris olema mesi.

 

Kontrolli käigus selgus aga, et markeeringul on toote nimeks „Rice fructose Syrup“ ehk riisifruktoosisiirup. Küsitav oli ka toote päritolu, teatas veterinaar- ja toiduamet.

Nimelt oli päritoluriigiks dokumentatsioonis märgitud Ameerika Ühendriigid, kuid markeeringul oli kauba päritolumaaks märgitud Hiina. Samuti ei ühtinud toote dokumentidejärgne ja tegelik kaal. Lisaks oli kauba säilivusaeg lõppenud juba augustis 2014.

Kuigi tavapäraselt on sellises olukorras importijal kohustus saadetis päritoluriiki tagasi saata või hävitada, ei olnud puuduliku päritolu ja dokumentatsiooni tõttu võimalik kaupa tagasi saata ning see tuli hävitada.

Kuna importija veterinaar- ja toiduameti ettekirjutust kaup hävitada ei täitnud, tegi seda vetamet ise. Kulud nõutakse sisse importijalt.

Hetkel kuum