Keskmisel Eesti investoril pole palju

Siluetid.  Foto: Raul Mee
Äripäev • 19. märts • 1 min
Jaga lugu:

Keskmisel Eesti investoril on kontol 2000 euro eest aktsiaid, kõige tõenäolisemalt Tallinki või Olympicu väärtpabereid.

Kokku on Tallinna börsil umbkaudu 23 700 investorikontot. Neist omakorda „unikaalseid“ investoreid on jupp maad vähem, sest hulk investoreid eelistab oma aktsiaid mitme firma all hoida.

Investoreid, kes hoiavad portfellis vaid üht aktsiat, on börsil kokku 150. Swedbank Marketsi valdkonnajuht Andres Suimets tehingute statistikast seda trendi ei tähelda, et Eesti börsile investeeritaksegi nimme väike summa, et siis suurema rahaga maailmabörsidel ilma tegema minna.

„Väga palju on neid, kes piirduvad kodubörsiga ja pigem kasvatavad oma investeeringuid siinsetes ettevõtetes. Paljud neist mõistavad kohalikke ettevõtteid paremini ja omavad head ülevaadet nende tegutsemisest,“ ütles Suimets.

Eesti börsi on viimastel aastatel toetanud ettevõtete paranevad majandustulemused, hea dividenditootlus ja ettevõtete võrdlemisi soodsad suhtarvud. Samas tuleb teinekord mõne firma potentsiaali realiseerumist õige kaua oodata ning Tallinna börs pakub ehk vähem närvikõdi kui Wall Street, kus lisaks ettevõtte enda tulemustele mängivad suuremat rolli ka makromajanduslikud näitajad ja maailmapoliitika. „Kahtlemata on maailm suur ja lai ja tasub kindlasti portfelli kaaluda välismaiseid ettevõtteid või börsil kaubeldavaid fonde, aga kodubörs võiks alati olla koht, kust alustada ja millel silma peal hoida – märkimisväärne osakaal meie klientidest vaatab eelkõige kohalikku börsi,“ ütles Suimets.

Kaarel Ots, Tallinna börsi juht

Edu saavutab maratonijooksja

Tallinna börsi juht Kaarel Ots vaatas börsi käsutuses olevat statistika põhjalt: mis teeb investorist hea investori.

Investeerimist tuleb vaadata kui maratoni. Oleme teinud erisugust statistikat, ka näiteks selle kohta, kui palju oleks investori portfelli väärtus, kui ta oleks investeerinud võrdse summa kõigisse Tallinna börsi ettevõtetesse nende IPO ajal. Kui me päris kriisi põhja ei vaata, siis oleks see portfell igal ajal kenasti plussis. Algaja investori jaoks on oluline meeles pidada, et aktsiate ostmine tähendab ettevõttes osaluse ostmist. Osaluse ostmisega indikeerib investor oma arvamust ja eeldust, et sel ettevõttel läheb tulevikus hästi. Kui läheb, siis ettevõte kasvab, tema kasum suureneb ja ka aktsia hind tõuseb. Seega on aktsiatesse investeerinud inimene alati optimist, sest ta usub, et ettevõttel läheb tulevikus (veel) paremini. Arvestades, et üldjuhul on ettevõtetel eesmärgiks (ja ka kombeks) kasvada ning omanike vara väärtust suurendada, on see eeldus igati õigustatud.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt