Kristjan Pruul • 26. märts 2018
Jaga lugu:

Tabati maailma tähtsaim küberröövel

Foto: Scanpix

Pahavara Carbanaki ja Cobalti abil maailma pankadele miljardi euro jagu kahju põhjustanud jõugu ninamees saadi Hispaania kuurortlinnas Alicantes kätte.

Küberkurjategijad jõudsid viie aastaga häkkida sisse pankadesse, digimaksete keskkondadesse ja muudesse finantsasutustesse 40 riigis. Nende töö oli nii korralik ja kurjategijad tabamatud, mistõttu peeti neid mõne riigi heaks töötavateks häkkeriteks.

Cobalti ja Carbanaki arendajate tegevus oli kuulus selle poolest, et kompromiteeritud pangasüsteemides suutsid nad sularaha kaugjuhtimise teel pangaautomaatidest lihtsalt välja lasta. Õigel ajal olid õiges kohas ootamas rahamuulad, kes saagi kuskil mujal edasi andsid.

Võõras ei olnud ka maksesüsteemidest ülekannete tegemine kolmandatele kontodele ja konto suuruse lihtsalt muutmine, nii et muulad said kaardiga raha pangaautomaadist välja võtta, selgub Europoli kokkuvõttest.

Kõikide rünnakute alguspunkt oli lihtlabane e-petukirjade saatmine asutuste töötajatele. Kui mõni töötajatest kirjale manuse lahti tegi, hakkasid tööle oluliselt nutikamad programmid Carbanak ja Cobalt, mis andis kurjategijatele ligipääsu panga sisevõrgule ning nakatas serverid, mis kontrollisid pangaautomaatide tööd.

Jõugu ninamehed oli kaks ukrainlast ja üks venelane, kirjutab Hispaania päevaleht El Mundo. 34aastane ukrainlane elas Alicantes koos oma naise ja lapsega ning juhtis sealt ülemaailmset võrgustikku, kirjutatakse lehes.

Selleks, et pärast pankadesse häkkimist raha füüsiliselt ära tuua, tegi jõuk koostööd Vene maffiaga. Kui nendega koostöö enam laabuda ei tahtnud, mindi Moldaavia organiseeritud kuritegevuse käest abi otsima.

Hispaanias ellu viidud operatsiooni jaoks töötasid koos hispaanlaste ja Europoliga veel FBI ning Rumeenia, Valgevene ja Taiwani õiguskaitseorganid. Arreteeritud ukrainlasele peetakse süüks enam kui sajasse finantsasutusse sisse murdmist 40 riigis.

Jaga lugu:
Hetkel kuum