Äripäev • 4. aprill 2018
Jaga lugu:

Märtsis oli elektri börsihind veidi madalam kui Soomes

Elektriliinid  Foto: Julia-Maria Linna

Põhjamaade elektribörsi Nord Pool andmeil oli märtsis Eesti hinnapiirkonna elektrihind – 45,32 eurot megavatt-tunni eest – 28 sendi võrra Soome piirkonna hinnast soodsam.

Börsihinnad kasvasid märtsis kõikjal Nord Pooli piirkondades, teatas AS Elering. Suurim hinnatõus esines sealjuures Rootsis ja Norras. Eestis kasvas elektri börsihind võrreldes veebruariga 4,5 protsenti, 45,32 eurole, ja Soomes 5,17 protsenti, 45,6 eurole megavatt-tunni eest.

Eestis ja Soomes esines hinnavahe kaheksal tunnil kuu kõikidest tundidest. Eesti ja Läti piirkondade vahel esines hinnaerinevust 125 tunnil, Läti ja Leedu vahel ühel tunnil. Lätis ja Leedus tõusid elektri börsihinnad möödunud kuuga võrreldes kuue protsendi võrra, 46 eurole megavatt-tunni eest.

Ülekandevõimsuse jagamise tulu teenis Elering möödunud kuul kokku ligi 406 000 eurot.

Elektri börsihinda mõjutava süsinikdioksiidi emissioonikvoodi hind on viimase aasta jooksul näidanud püsivat tõusutrendi. Märtsis kõikus hind vahemikus 9,97-13,65 eurot tonni eest. Veebruaris oli hind 8,78-10,13 eurot tonni kohta.

Elering prognoosib, et Nasdaq OMXi tulevikutehingute järgi kuu viimasel kauplemispäeval võib Eesti elektri börsihinnaks aprillis kujuneda 40,46 eurot. Mais on oodata hinna langust 36,38 eurole megavatt-tunni eest.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum