Äripäev • 5. aprill 2018 kell 10:54

Kreml eitab Venemaal oligarhide olemasolu

Moskva Punane väljak  Foto: epa

Täna teatas CNN viitega oma allikatele, et eriprokurör Robert Muelleri meeskond, kes uurib Venemaa võimalikku sekkumist USA presidendivalimistesse, on üle kuulanud kaks vene oligarhi. CNN kõnealuste isikute nimesid ei avaldanud.

Telekanal lisas, et üks ärimees kuulati üle ja otsiti läbi kohe pärast eralennukiga maandumist New Yorgis, teisega vesteldi tema hiljutise USA visiidi ajal. Lisaks on Muelleri kaastöötajad esitanud mitteametliku kutse veel ühele vene suurettevõtjale, vahendas CNN.

Vene ajakirjandus on välja selgitanud, et ajal, mil väidetavalt kuulati üle vene oligarhe, oli USAs maandunud kolm vene miljardäridele kuuluvat lennukit, kirjutas RBK Flightradar24 andmete põhjal.

New Yorgis oli 12.-16. märtsil Boeing 767-300ER, mis meedia andmeil kuulub Roman Abramovitšile. Mihhail Prohhorovi Airbus A319 oli New Yorgi lennuväljal 20. ja 21. märtsil. Airbus A319-115 (CJ), mille omanik on Viktor Vekselberg, lendas 6.-11. märtsini marsruudil Boston-New York-Washington-New York.

Abramovitšile lähedane allikas kinnitas RBK-le, et miljardäri pole seoses USA valimistesse sekkumisega üle kuulatud.

Telekanali CNN andmeil huvitab uurijaid vene oligarhide puhul küsimus, kas nad on rahastanud – nii otseselt kui kaudselt – Donald Trumpi presidendikampaaniat.

Venemaa presidendi Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskov ütles uudist kommenteerides, et Kremlis pole keegi kuulnud sellest, et USAs kuulataks üle või otsitaks läbi Vene oligarhe. Vene ärileht Vedomosti kirjutab, et Peskovi sõnul pole Kreml selliste sündmuste kohta infot saanud ka üheltki Vene suurärimehelt.

Lisaks võttis Peskov ette väljendi "Vene oligarhid", mida pidas üldse kohatuks: "Ammu on möödas aeg, kui Venemaal olid oligarhid - Venemaal ei ole oligarhe."

Lisaks CNNi uudisele kirjutas täna ka Washington Post, tuginedes oma allikatele, et lähiajal avalikustatakse kuue Kremliga lähedastes suhetes Vene ettevõtja nimed, kes lisatakse USAs sanktsioneeritud isikute nimekirja, ning Reuters vahendas omakorda, et peatselt avalikuks saavas mustas nimekirjas on 19 Venemaaga seotud isikut ja viis organisatsiooni.

"Mingit ametlikku kinnitust nendele juttudele me pole näinud. Meedias väidetule me tugineda ei saa. Ootame ära ametliku teate," luges Peskov Kremli esindajana selle teema ammendunuks.

Hetkel kuum