Kristjan Pruul • 13. aprill 2018 kell 6:30

Teenuste eksport hoidis jooksevkonto plussis

Eesti Pank.  Foto: Raul Mee

Kiirhinnangul oli Eesti maksebilansi jooksevkonto veebruaris tänu teenuste suurele ekspordile 18 miljoni euroga plussis.

Teenuste kasv on endiselt kiire: eksport suurenes 12% ja import 11%. Teenuste konto ülejääk kasvas aastaga 17 miljoni euro võrra ja ulatus 140 miljoni euroni, selgub Eesti Panga andmetest.

Kaubaeksport kasvas 4% ja import 11%. Kaubaimpordi kiirema kasvu tõttu suurenes kaupade konto puudujääk 2017. aasta veebruariga võrreldes 67 miljoni euro võrra ja oli 74 miljonit eurot. See jättis kaupade ja teenuste konto ülejäägi 65 miljoni euro tasemele.

Investeerimistulude ja jooksevülekannete ehk esmase ja teisese tulu netoväljavool kokku suurenes aastaga 12 miljoni euro võrra, 48 miljoni euroni, mille tulemusel oli maksebilansi jooksevkonto kokkuvõttes 18 miljonit eurot.

Jooksev- ja kapitalikonto kokku olid 50 miljoni euro suuruses ülejäägis. See tähendab, et Eesti majandus oli muu maailma suhtes endiselt netolaenuandja ehk riigi majandussektorid paigutasid välismaale rohkem finantsvarasid, kui sealt kaasasid.

Hetkel kuum