Äripäev • 18. aprill 2018 kell 13:35

Härms: kui läheb hästi, siis võibki vigu teha?

Saku Õlletehase juhatuse liige Jaan Härms   Foto: Andras Kralla

Saku Õlletehase juhatuse liikme Jaan Härmsi sõnul kajastab ministeeriumi aktsiisilaekumiste kava pigem soovunelmat kui tegelikku elu Eesti piiril.

Härms toob ministritele ette Saksamaa-Taani piirikaubanduse kogemuse, et ainus kaubanduse tagasipööramise võimalus on aktsiisilangetus, vahendab pressiteade. Miks valitsus valib sajamiljonilise maksuauguga variandi, mitte aga 90 miljonit tulu ja piirikaubanduse kaotamise, küsib  Härms.

Härmsi kommentaar:

Ministeeriumi esitatud maksulaekumiste prognoos vaatab aktsiisitõusust põhjustatud piirikaubanduse mõjule kahjuks jätkuvalt läbi väga roosade prillide, kajastades pigem soovunelmat kui tegelikku elu Eesti lõuna- ja põhjapiiril. Värskes majandusprognoosis langetati aktsiisilaekumise prognoosi küll 46 miljoni võrra, kuid sellega astutakse sama ekslikku rada mis mullugi, kui  prognoosi toodi kahel korral allapoole ning lõplik laekumine kujunes sellegipoolest veelgi madalamaks. Ka tänavu võib prognoosida, et sügisel ootab ees samas mahus ootuste allapoole korrigeerimine. Ja aasta lõpus selgub taas, et needki ootused olid liiga optimistlikud.

Aktsiisilangetamine annaks positiivse maksulaekumise kogumõjuks ligi 90 miljonit eurot, millest 52 miljonit on aktsiis ja 37 miljonit käibemaks. Kaotaks piirikaubanduse, toetaks turismi- ja kaubandussektorit ning siinseid tootjaid.

Praeguste valikute juures on kõige suurem kaotaja ikkagi riik. Kahjuks paistab poliitikas tunda andvat mentaliteet, et kuna majandusel läheb kokkuvõttes väga hästi, võib selliseid vigu ja riigieelarvelisi alalaekumisi lubada.

Autor: Jaan Härms

Hetkel kuum