Tallinna Sadam otsustas tulevase dividendi suuruse

Tallinna sadam.  Foto: Andres Haabu
Kristjan Pruul • 19. aprill 2018
Jaga lugu:

Tallinna Sadamale on seatud eesmärgiks pärast börsile minekut maksta perioodil 2019–2020 aktsionäridele netodividende vähemalt 30 miljonit eurot aastas ning pärast seda vähemalt 70 protsenti puhaskasumist.

Dividendipoliitika sätestatakse eesmärgi ja mitte lubadusena või kohustusena ning jääb seega sõltuma ühekordsete tehingute mõjust, turutingimustest, kasvust, arenguplaanidest ja vajadusest säilitada mõistlik likviidsus, selgitas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi avalike suhete nõunik Kadri Tonka.

Dividendipoliitika kinnitati neljapäeval valitsuse istungil samal ajal otsusega riigifirmadest tänavu dividende võtta. "AS Tallinna Sadam dividendi planeerides on arvestatud mitme asjaoluga, sh kapitalistruktuuri, investeeringute vajaduse ja võimega maksta dividende edaspidi," märkis Tonka.

Varasemalt teenitud, kuid seni jaotamata  kasumiosa väljavõtmises ei ole ministeeriumi hinnangul midagi erakorralist. "Riik on otsustanud emiteerida uusi aktsiaid, mille müügist laekuv raha läheb ettevõttele. Varasemalt teenitud ja riigile kuuluva  jaotamata kasumiosa on riik otsustanud välja võtta enne ettevõtte vähemusosaluse börsile viimist," lisas ta.

Valitsus otsustas neljapäeval riigifirmade dividendide hulgas välja maksta kogu peatselt börsile saadetava Tallinna Sadama jaotamata kasumi.

Tallinna Sadamast võetakse tänavu dividende 105 miljonit eurot, koos tulumaksukohustusega teeb see 131,5 miljonit eurot. 2016. aasta lõpus oli Tallinna Sadamal jaotamata kasumina arvel 98 miljonit eurot. Möödunud aastal teenis riigifirma auditeerimata andmetel 26,4 miljonit eurot puhaskasumit.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas