Kristjan Pruul • 20. aprill 2018 kell 12:15

Läti esitab keskpankurile peatselt süüdistuse

Läti Panga presidendi Ilmars Rimševicsi pressikonverents 20. veebruaril.  Foto: Reuters/Scanpix

Läti keskpankuri Ilmars Rimševicsi korruptsiooniskandaalis loodetakse peatselt süüdistuseni jõuda, kirjutab Bloomberg.

Peaminister Maris Kucinskis ütles intervjuus, et korruptsioonivastaste büroo uurimisega on liitunud ka teised õiguskaitseorganid, et süüdistuse esitamisse ei tekiks ühtegi üleliigset viivitust. "Järgmine faas on juba süüdistuse esitamine," ütles Kucinskis.

Korruptsioonivastase büroo hinnangul peaks kaasus minema prokuröridele üle mõne kuu pärast.

Rimševics on kõiki kahtlustusi seni tõrjunud ning tema advokaat ütles, et süüdistuste esitamist juba oodatakse, et mõista, mida uurijad üldse väidavad.

Rimševicsi skandaal sai alguse veebruaris, kui keskpanga pikaaegne juht peeti altkäemaksukahtlustusega kaheks päevaks kinni. Büroo teatel kahtlustatakse teda vähemalt 100 000 euro suuruse altkäemaksu küsimises.

Kuna keskpankur on oma töökohustustest vabastatud ja riigist lahkuda ei saa, siis on see nukrasse olukorda seadnud Euroopa Keskpanga, mille nõukogus kõigi euroala riikide keskpankurid peaksid kaasa lööma.

Euroopa Keskpank ongi palunud juba Euroopa kohtult hinnangut, kas Rimševicsile kehtestatud tegevuspiirang ei ohusta keskpanga iseseisvust. Kucinskis kinnitas Bloombergile, et selgitused Euroopa kohtule on antud ning Läti rahandusminister kohtub peatselt keskpanga juhi Mario Draghiga, et talle asjaolusid selgitada.

Hetkel kuum