Äripäev • 27. aprill 2018 • 1 min
Jaga lugu:

Eesti Energia teenis 41 miljonit eurot puhaskasumit

Eesti Energia finantsdirektor Andri Avila.  Foto: Andras Kralla

Riigile kuuluva Eesti Energia esimese kvartali käive kasvas aastaga 6 protsenti 229 miljoni euroni, kulumieelne ärikasum 77 miljonit eurot jäi ilma ühekordsete tehingute mõjudeta samale tasemele.

Aasta algust iseloomustas energiafirma finantsdirektori Andri Avlia sõnul elektri ja õli hinnatõus ning samuti tõusnud CO2 heitmekvoodi hind. Elektrihind küündis 2014. aasta tasemele. "On märkimisväärne, et Eestis oli kvartali keskmine elektri turuhind odavam, kui Soomes. Põlevkiviõliga kõige sarnasema maailmaturul laialdaselt kaubeldava vedelkütuse – kütteõli – turuhind kasvas aasta võrdluses 6%,“ kirjeldas Avila.

"Vaatamata väga olulisele CO2 hinna kallinemisele väga hästi konkurentsis ning töötas täisvõimustel. Näiteks märtsikuus kasutasid meie õlitehased ja elektrijaamad üle 1,7 miljoni tonni põlevkivi. Viimati oli põlevkivi kasutus nii suur 2010. aastal,“ lisas Avila.

Eesti Energia elektritoodang küündis 2,7 teravatt-tunnini, näidates aastavõrdluses siiski väikest vähenemist ehk 3%. Elektritootmise mõningane vähenemine tulenes Narva elektrijaamade suurematest hooldustöödest ja kallimast CO2 hinnast, mis tõstab põlevkivist elektritootmise omahinda. Kokku toodeti Eestis 2018. aasta esimese kolme kuuga 3 teravatt-tundi elektrit.

Omatoodangust eksportis Eesti Energia pea neljandiku ja Eesti oli endiselt eksportiv riik, kuid Avila hoiatas, et lähiaastatel võib olukord pärast Narva tootmisvõimsuste sulgemist muutuda.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt