Äripäev • 10. mai 2018 kell 12:21

Võlgnikule jääb rohkem raha kätte

Sularaha  Foto: PantherMedia/Scanpix

Riigikogus vastu võetud seadus jätab võlgnikule pärast raha arestimist igal juhul kätte arvestusliku elatusmiinimumi. Raha arestimise võimalust ja summa suurust hakkab mõjutama ka ülalpeetavate arv.

Eile riigikogus vastu võetud muudatuste jääb võlgnikule pärast kohtutäituri külaskäiku kätte rohkem raha, sest edaspidi tuleb alampalgast lahutada arvestuslik elatusmiinimum ja alles siis saab saadud summast võtta võlgnikult 20% võlgade katteks.

Statistikaameti andmeil oli mullune elatismiinimum 207,23 eurot ning seda arvesse võttes saaks miinimumpalka teenivalt inimeselt võlgade katteks arestida 58,55 eurot. "Oluline on, et 20% saab võlgnikult ära võtta ainult korra kuus – välistatakse võimalus võtta sissetulekust võlgade katteks raha korduvalt," kommenteeris õiguskomisjoni esimees Jaanus Karilaid.

Samuti hakatakse arvesse võtma võlgniku ülalpeetavate arvu, mis tähendab, et arestitav rahasumma väheneb sõltuvalt võlgniku sissetulekust ja ülalpeetavate arvust.

Hetkel kuum