Äripäev • 15 mai 2018

Danske lahkumine head ei ennusta

1Partner Kinnisvara tegevdirektor Martin Vahter  Foto: Eiko Kink

1Partner Kinnisvara tegevdirektori Martin Vahteri arvates vähendab Danske panga lahkumine Balti turult konkurentsi, mis survestab kõiki, kes kodulaenu otsivad.

Vahteri sõnul on avalikkus rahapesu skandaali valguses Danske lahkumise üle kummaliselt rahulolev. “Oma nabaimetlemise faasis ei oska me näha suurt pilti ning tunneme rõõmu, kui kellelgi halvasti läheb. Danske on suur rahvusvaheline panganduskorporatsioon, mis pumpas Eestisse aastate jooksul arvestatava koguse finantse ja nende laenude hinnatase oli tegelikult soodne,” rääkis Vahter.

“Ka Nordea ja DNB ühinemisega kadus üks turuosaline ära ja meie tiigikeses jäi jällegi toitaineid vähemaks. Pikas plaanis mõjutab konkurentsi vähenemine ka tavalist kodulaenu võtjat, kel jääb vähem valikuid pakkumise küsimiseks," märkis kinnisvaraekspert.

"Eestis määravad tingimused endiselt suurpangad, aga õnneks paistab kohalikest tegijatest LHV kõrval ka uuel tulijal Coop Pangal olevat laiem ambitsioon,” ütles Vahter.

Danske lahkumise põhjus pole Vahteri hinnangul aga pigem rahapesu-skandaal, vaid laiem pilt, et Baltimaid ei nähta olulise turuna ning siit tõmmatakse raha välja,

1Partneri tegevdirektori sõnul kasvab sellega Rootsi pankade mõju Eesti majandusele. “Kuskilt ei paista, et Deutsche Bank või Citigroup siin tegutsema hakkaks. Kui Rootsi kinnisvaraturul peaks hapuks minema, siis jõuab see ka meieni ning plaan B-d pole,” lisas Vahter.

Hetkel kuum