Äripäev • 15. mai 2018 kell 7:24

Sorose fond sulgeb Ungaris uksed

Pagulased Austria-Ungari piiril  Foto: epa

Suurärimehe George Sorose Avatud Ühiskonna Fondid panevad kinni enda Budapesti kontori ning kolivad Berliini, kuna Ungari poliitiline ja õiguslik keskkond on muutunud üha ahistavamaks.

„Otsus tegevus Budapestist välja viia tuleb samal ajal, kui Ungari valitsus valmistub kehtestama valitsusvälistele organisatsioonidele täiendavaid piiranguid,“ vahendas Reuters organisatsiooni teadet.

Ungari peaminister Viktor Orban on süüdistanud Ungaris sündinud Ühendriikide ettevõtjat Sorost kujundlikult öeldes seitsmes surmapatus. Mittetulundusühingutele piiranguid seadvat eelnõud kutsub valitsus ise Sorose peatamise paketiks.

„Ungari valitsus on meie tööd mustanud ning vääralt esitanud ja surunud poliitilise kasu huvides alla kodanikuühiskonda, kasutades Euroopa Liidu ajaloos ennenägematuid taktikaid,“ ütles Avatud Ühiskonna Fondide president Patrick Gaspard.

Fondid jätkavad siiski Ungari kodanikühenduste toetamist valdkondades nagu inimõigused, kunst ja kultuur, meediavabadus, läbipaistvus, haridus ning tervishoid. Lisaks lubas Sorose fond võtta ette kõik võimalikud juriidilised sammud, et kaitsta põhiõigusi, mida eelnõu ohustab.

Ungari valitsuse värske eelnõu lubaks siseministril keelustada kõik mittetilundusühingud, mis tegutsevad immigratsiooni vallas ja kujutavad endast „ohtu rahvuslikule julgeolekule“. Lisaks kehtestataks 25 protsendi suurune maks rännet toetavatele mittetulundusühingutele tehtavatele välisannetustele.

Hetkel kuum