Jaga lugu:
Uudised
Ainult tellijale

Itaalia võttis valitsusega jälle aja maha

Viie Tähe Liikumise juht Luigi Di Maio ja peaministrikandidaat Giuseppe Conte
Viie Tähe Liikumise juht Luigi Di Maio ja peaministrikandidaat Giuseppe Conte  Foto: Reuters/Scanpix

Itaalia valimised võitnud kaks parteid valisid keerukat kooselu juhtima advokaadiharidusega Giuseppe Conte, kuid riigi presidenti ei paista nende kandidaat esimese hooga kuigivõrd veenvat.

Iseenesest oleks võinud juba eile ühele poole saada 70 päeva kestnud draama Itaalia tulevase valitsuse koosseisu, koalitsioonileppe ja valitsusjuhiga. Paremäärmusliku Liiga ja protestipartei Viie Tähe Liikumine (M5S) juhid on peaministri kohale valinud vähetuntud advokaadi Giuseppe Conte, keda M5S juht Luigi Di Maio oleks tahtnud niisamagi oma valitsusse kutsuda, kirjutas Itaalia uudisteagentuur ANSA.

Luigi Di Maio kavatseb võtta enda juhtida töö- ja majandusarengu ministeeriumi, Liiga immigratsioonivastast poliitikat, mis muu hulgas näeb ette poolele miljonile välismaalasele uue kodumaa leidmise, peaks siseministri toolilt otse ellu viima aga Liiga juht Matteo Salvini ise.

Itaalia president Sergio Mattarella otsutas Contele mandaadi andmise asemel oodata hoopis järgmise nädalani ning kõigepealt kohtuda veel kord parlamendi esindajatega. Financial Times märkis eile, et Mattarella ei pruugi Contet peaministri kohale soovida, sest viimane on liiga vähetuntud, et Itaaliat edukalt rahvusvahelisel areenil esindada või ka kodus valitsust koos hoida.

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt