Äripäev • 23. mai 2018 kell 9:48

Isikuandmed lähevad suurema kaitse alla

Uus isikuandmete kaitse seadus hakkab kehtima 25. maist.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Reedel jõustub Euroopa Parlamendi ja nõukogu isikuandmete kaitse üldmäärus, mille eesmärk on luua isikuandmete töötlemise reeglid ja tugevdada õigust eraelu puutumatusele internetis.

Justiitsminister Urmas Reinsalu sõnul on ärevus saabuvate muudatuste ees asjatu.

"Ütlen selgelt: andmekaitse aluspõhimõtted jäävad samaks. Inimeste jaoks väga palju ei muutu," selgitas ta pressiteate vahendusel. "Inimestel on lihtsalt tulevikus suurem kontroll oma andmete kasutamise kohta, sest kõik isikuandmeid töötlevad asutused peavad andma lihtsas ja arusaadavas keeles teada, mida nad täpsemalt isikuandmetega teevad. See, kas inimene lepingu läbi loeb ja sellega nõus on või ei ole, jääb tema enda otsustada."

Erinõuded laste puhul

Reinsalu rõhutab, et eriti laste isikuandmete töötlemisel peab kogu teave olema selgelt ja üheselt mõistetavalt kirja pandud. Andmekaitse üldmääruse järgi peab laps olema vähemalt 13aastane, et tema isikuandmeid saaks töödelda infoühiskonna teenuse pakkumisel. Erilise kaitse all on laste isikuandmed juhul, kui neid kasutamisel turunduse eesmärgil või sotsiaalmeediakonto loomisel, samuti laste isikuandmete kogumisel otse neile pakutavate teenuste puhul.

Vaikimisi nõusolekust ei piisa

Andmekaitse reform puudutab kõiki asutusi ja ettevõtteid, kes isikuandmetega kokku puutuvad - alates riigi- ja tervishoiuasutustest, lõpetades pankade, sideettevõtete ja väikefirmadega.

Organisatsioonid peavad tarbijatele andma väga selgelt teada, miks nad andmeid koguvad, kes neid kasutavad ja milliste kolmandate osapooltega neid andmeid jagatakse. Tarbija nõusolek peab olema selge ja andmetöötlus läbipaistev. Seega ei ole tulevikus lubatud eeltäidetud kastikeste ega vaikimisi nõusolekute kasutamine.

Hetkel kuum