Äripäev • 28. mai 2018 kell 7:33

Äriinglid investeerisid idusse 170 000 eurot

Reede õhtul kuulutati idufirmade festivalil Latitude59 välja Põhjamaade äriinglite programmi võitja, kes saab 170 000eurose investeeringu.

Ühisinvesteeringu kapital tuli Eesti, Hollandi, Belgia ja Saudi Araabia ingelinvestoritelt ning kokku kandideeris sellele 105 iduettevõtet.

Äriinglitelt investeeringu pälvinud ettevõte Fractory.co siht on muuta metallitöötluse teenuste ostmist nii, et teenuse tellimine ja selle eest tasumine võtab aega vaid mõne minuti. Meeskond arendas laserlõikuse teenusele automaatse hinnapakkumiste, tellimuste vormistamise ja tarneplatvormi, tuues kokku tootmisettevõtted ja teenusepakkujad. Pikemas perspektiivis lisanduvad laserlõikusele ka teised sama tootmisahela teenuste pakkumised.

EstBANi president Rein Lemberpuu sõnul kinnitab Põhjamaade äriinglite programmi esimene voor, et nõudlust ühisinvesteeringute järele on nii iduettevõtete kui ingelinvestorite poolt. “Ühest küljest oli programmi eesmärk leida parim idufirma, kes võiks saada 34 äriiingli poolt tehtava ühisinvesteeringu summas 170 000 eurot. Teisalt on Põhjamaade äriinglite programm investorite koostöövorm, mis ühendab eri riikide äriinglid ja pakub idufirmadele suuremat investorvõrgustikku, kus on olulisel kohal idufirmade lennutamine uutele turgudele ning teadmiste jagamine,” rääkis ta.

Põhjamaade äriinglite programmis esitles end äriinglitele konkursi 15 paremat idufirmat, kellest valiti välja neli paremat. Lisaks ettevõttele Fractory jõudsid programmi lõppvooru ka FoodDocs, CENOS ja StandByMate.

Põnevad idu-ideed

FoodDocs, kes on ühtlasi tänavuse Ajujahi võitja, on välja töötanud programmi, mis annab täiesti uue võimaluse toidukäitlejatele (restoranid, kohvikud, toidutootjad, lasteaiad, koolid jms) - ise luua või digitaliseerida professionaalne toiduohutuse enesekontrolliplaan, mis tahes keeles ning vähem kui 1 tunniga. Varem võttis see aega nädalaid.

CENOS aitab töötleva tööstuse ettevõtetel viia läbi tehniliste toodete testimise simulatsioone. Platvorm on mõeldud eelkõige väikese- ja keskmise suurusega ettevõtetele, kes soovivad testida oma uusi tooteid võimalikult kiiresti ja ilma suuremate kuludeta.

StandByMate’i tehisintellekt komplekteerib laevameeskonna lähimate sobivate meremeestega. Lühiajaliste töölepingute tõttu on laevanduses erakordselt aktiivne tööturg ning StandByMate muudab värbajate töö oluliselt tõhusamaks ja tagab ametikohtade täitmise optimaalseimate kandidaatidega.

Hetkel kuum