Äripäev • 4. juuni 2018 kell 5:36

Eesti uuendab rahvusvahelisi maksulepinguid

Foto: PantherMedia/Scanpix

Eestil on kavas liituda rahvusvahelise konventsiooniga, mis võimaldab senisest lihtsamalt ja kiiremalt ajakohastada topeltmaksustamise vältimise lepingud, teatas rahandusministeerium.

Konventsiooniga liitumine võimaldab riikidel kõik lepingud korraga uuendada, ilma et selleks oleks vaja mitu aastat pidada läbirääkimisi, kommenteeris maksu- ja tollipoliitika asekantsler Dmitri Jegorov.

Paljude riikide maksulepingud ei vasta enam uutele standarditele, mille eesmärk on ennetada maksubaasi õõnestamist ja kasumi ümberpaigutamist (nn OECD BEPSi algatus). Selleks, et riigid ei peaks uuesti alustama mahukaid läbirääkimisi lepingute uuendamiseks, töötas Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD) välja konventsiooni, millega liitub ka Eesti.

Eesti on viimane OECD liige, kes konventsiooniga liitub ja muudab oma BEPSiga vastuolus lepingud ära – see tähendab 58 maksulepingu muutmist.

Peamine muudatus seisneb selles, et sisse tuuakse üldine pettusevastane säte, mille kohaselt ei saa maksumaksja kasutada lepingusoodustusi, kui tegevust korraldatakse üksnes näiliselt teiste riikide kaudu sooviga ära kasutada teise riigi maksulepingute eripärasid.

Konventsioonile on alla kirjutanud 78 riiki.

Hetkel kuum