Äripäev • 6. juuni 2018
Jaga lugu:

Elekter läks maikuus odavamaks

Elektrienergia.  Foto: Andres Haabu

Maikuus langes Eestis elektri börsihind 3 protsenti, 38,66 euroni megavatt-tunni eest.

Soome hinnapiirkonnas kahanes elektri hind ligi 4 protsenti, 38,63 euroni. Läti ja Leedu piirkonnas oli hind tõusutrendis ja kasvas võrreldes aprillikuuga 9 protsendi võrra, 43,69 euroni megavatt-tunni kohta, teatas Elering.

Hinnaerinevust Soome hinnapiirkonnaga esines Eestis kuu kohta kolmel tunnil ja Lätiga 271 tunnil.

Põhjamaade elektribörsi Nord Pool süsteemihind langes maikuus 14 protsendi võrra, 33,45 euroni megavatt-tunni eest.

Elektri võimsusvood olid maikuus Eesti ja Soome vahel suunatud 86 protsendil ajast Eestisse ja 7 protsendil Soome. Kaubandust ei toimunud kuu kõikidest tundidest 56 tunnil ehk kaheksal protsendil ajast.

Turule antud võimsus kasutati mais Eesti suunal ära 37 protsendi ulatuses ja Soome suunal ligi ühe protsendi ulatuses. Kogu ülekandevõimsus kasutati sajaprotsendiliselt ära kolmel tunnil Eesti suunas.

Eesti ja Läti vahel olid võimsusvood 98 protsendil ajast suunatud Lätti ja üheksal tunnil ehk ühel protsendil ajast Eestisse. Kaubandust ei toimunud maikuu kuuel tunnil. Turu käsutusse antud ülekandevõimsusest kasutati mais Läti suunal ära 67 protsenti ja 273 tunnil kasutati ära kogu turule antud võimsus.

Piiriülese ülekandevõimsuse jagamise tulu teenis Elering maikuus 359 000 eurot. 

Elektri hinda mõjutava süsinikdioksiidi emissioonikvootide hind on tõusutrendis ja tehingud toimusid eelmisel kuul tasemel 12,92–16,28 eurot tonni kohta. Aasta tagasi oli hinnavahemik 4,34–5,19 eurot tonni kohta.

Nasdaq OMX tulevikuturu maikuu viimase kauplemispäeva tehingute järgi võib elektri börsihinnaks juunis kujuneda 36,85 eurot megavatt-tunni eest.

Jaga lugu:
Hetkel kuum