Äripäev • 6. juuni 2018 • 2 min
Jaga lugu:

Reinsalu: haigus ei tohi anda immuniteeti

Justiitsminister Urmas Reinsalu  Foto: Scanpix

Justiitsminister Urmas Reinsalu hinnangul ei tohi haigus anda ühelegi inimesele menetluslikku immuniteeti ning kui sellised tõlgendused kohtupraktikas tekivad, tuleb seadused kriitiliselt üle vaadata.

„Seadus näeb ette, et kui süüdistatav on parandamatult haigestunud ning ei ole seetõttu võimeline kriminaalmenetluses osalema ega karistust kandma, võib kohus menetluse lõpetada. Ent ütlen ühemõtteliselt, et selle sätte mõte on anda võimalus humanistlikel kaalutlustel menetlus lõpetada, aga see ei kanna endas täiendava isikliku puutumatuse eesmärki. Kui seaduses selline lünk on, siis tuleb see kriitiliselt üle vaadata,“ sõnas justiitsminister pressiteate vahendusel.

Eile selgus, et Keskerakonna endise esimehe Edgar Savisaare tervis on kohtu hinnangul nii kriitilises seisus, et kriminaalmenetlus tema suhtes tuli Harju maakohtu määrusega lõpetada. Sellekohase taotluse esitas kohtule Savisaare kaitsja, Lextali vandeadvokaat Oliver Nääs.

Reinsalu peab oluliseks, et seadus peab võimaldama haige inimese kohtuistungile kaasata selliselt, et tema tervisemuresid küll arvestatakse, kuid samal ajal suudab riik tagada ka venitusteta kohtumenetluse.

„Kehtiv seadus võimaldab süüdistatava kaasamist videolahenduste abil vaid juhul, kui süüdistatav sellega nõus on. Minu hinnangul ei tohi see säte kaasa tuua olukorda, mis võimaldab süüdistataval menetlusest kõrvale hoida, kui tal selline eesmärk on. Käimasolev kriminaalmenetluse revisjon tegeleb paindlike digitaalsete lahenduste väljatöötamisega, mistõttu olen andnud ametnikele korralduse seadus selles küsimuses üle vaadata, kuidas neid lahendusi ära kasutada ka ilma süüdistatava nõusolekuta,“ ütles Reinsalu.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt