Äripäev • 7. juuni 2018 kell 11:26

Biometaani tankimise vastu oli avakuul suur huvi

Biogaasijaam Itaalias  Foto: Consorzio italiano biogas

Eesti Gaas hakkas aprilli lõpus pakkuma võimalust tankida sõidukitesse maagaasi kõrval ka biometaani, esimesel kuul oli huvi suur. Tooni andsid müügis linnaliinibussid.

Biometaani müügi maht tanklates üle Eesti oli maikuus kokku ligi 261 000 kuupmeetrit, millest üle kolmandiku jõudis sõidukitesse puhtal ehk segamata kujul, selgub Eesti Gaasi värskest statistikast. 

Eesti Gaasi juhatuse liige Raul Kotov ütles pressiteate vahendusel, et keskkonnahoidlikke autokütuseid tõukab tagant tarbijate teadlikkus soodsast hinnast ja vähesest saastest. “Maikuu rohegaasi müügi maht ületas meie esialgseid prognoose ning näitab, et nii ettevõtted kui ka eraisikud ostavad üha teadlikumalt transpordiks mõeldud gaasi just vähese keskkonnamõju tõttu,” ütles Kotov.

Kokku müüs Eesti Gaas oma tanklates selle aasta mais üle Eesti 261 000 kuupmeetrit rohegaasi, millest puhta ehk segamata tootena osteti 92 100 kuupmeetrit.

“Kui vaadata maakonnapõhist rohegaasi tarbimist, siis on esirinnas Pärnu ning seejärel Tallinn ning on näha, et palju mõjutab rohegaasi tarbimist linnatranspordi üleminek rohegaasile. Selle aasta mais läks enamik Pärnu linnaliinibusse üle rohegaasile, mis tõstis hüppeliselt tarbimist,” selgitas Eesti Gaasi juhatuse liige.

Pärnus osteti rohegaasi 57 000 kuupmeetrit, Tallinnas ligi 27 000 kuupmeetrit ning Tartus 7000 kuupmeetrit.

Lisaks saab Eesti Gaasi tanklates osta ka maagaasi ja rohegaasi kombineeritud toodet, mille koosseisus müüdi maikuus 169 000 kuupmeetrit  rohegaasi ja 700 000 kuupmeetrit maagaasi.

Rohegaasi toodetakse biolagunevatest jäätmetest, reoveest ja reoveesettest, põllumajandusliku päritoluga jäätmetest ning erinevat päritolu biomassist. Kuna koostiselt ja kvaliteedilt on rohegaas ja maagaas samaväärsed, siis sobivad mõlemad Eesti Gaasi teatel autole ühtmoodi ning neid võib kasutada kombineerituna.

Hetkel kuum