7. juuni 2018 kell 8:41

Eesti valmistub asukohapiirangute keelustamiseks

Interneti kaudu välisriigist tehingute tegemisel kaovad piirangud.  Foto: EPA

Valitsus kiitis täna heaks eelnõu, mis keelaks klientidele nende asukoha põhjal erinevate kaupade ja teenuste müügitingimuste seadmist. Seadusemuudatus peaks jõustuma hiljemalt detsembris.

Tarbijakaitseseaduse muutmine põhineb Euroopa Liidu otsekohalduval määrusel, mille eesmärk on tagada, et kaupade või teenuste müügil ei eristataks kliente müügi- või maksetingimuste poolest nende kodakondsuse, elu- või asukoha alusel. Euroopa Liidu tasandil kiideti määrus heaks selle aasta veebruaris ning liikmesriikidel on kohustus see üle võtta hiljemalt 3. detsembriks, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Majandus- ja taristuminister Kadri Simsoni sõnul on asukohapiirangute keelustamise mõju kõige suurem just Euroopa väiksematele turgudele ja äärealadele, sealhulgas Eestile. „Praegu peavad Kesk-Euroopast kaugemale jäävad Euroopa Liidu elanikud tõdema, et mõned kaubad on veebipoes kallimad kui teiste riikide kodanikele või ei vahendata kauba müüki näiteks üldse Eestisse. Asukohapiirangute keelustamisel sellised erinevused kaovad,“ ütles minister pressiteate vahendusel.Asukohapiirangute ehk geoblokeeringu määruse jõustumisel selle aasta detsembris on kauplejatel lisaks ka keelatud piirata kliendi päritolu alusel juurdepääsu oma veebipoele. Samuti ei tohi veebikaupmehed ilma kliendi nõusolekuta teda automaatselt ümbersuunata asukohapõhisele veebilehele. „Eestlaste ligipääs Euroopa turul pakutavatele kaupadele ja teenustele laieneb selle tulemusel oluliselt,“ kommenteeris Simson.

Lisaks rakendub järgmise aasta 1. jaanuarist Euroopa Liidu postipakkide määrus. Postipakkide määruse eesmärgiks on suurendada rahvusvaheliste postipakkide hindade läbipaistvust, et vähendada nende põhjendamatut kallinemist. Geoblokeeringu määrus ning postipakkide määrus aitavad üheskoos muuta soodsamaks ka kaupade kojuvedu Eesti klientidele ning suurendada Eesti toodete müüki välisturgudel.Tarbijakaitseseaduse muutmisega määratakse tarbijakaitseamet tagama asukohapiiranguid keelustava määruse rakendamist ning tegema järelevalvet nõuete täitmise üle. Nõuete rikkumise korral on ametil õigus karistada rahatrahviga kuni 300 trahviühikut või kuni 32 000 eurot, kui rikkumise on toime pannud juriidiline isik.Keeld ei puuduta neid tooteid ja teenuseid, mille puhul on piirang põhjendatud, näiteks kui müüdavad kaubad on sihtriigis keelatud. Määrus ei kaota piiranguid autoriõigusega kaitstud sisu müügilt, nagu filmid, muusika, arvutimängud ja raamatud, sealhulgas e-raamatud, kuid töö selle nimel käib. Asukohapiirangud sellistel platvormidel ei kao suure tõenäosusega enne 2020. aastat.

Hetkel kuum