Kristjan Pruul • 8. juuni 2018 • 1 min
Jaga lugu:

Saksamaa majandus jätkab nõrgalt

Saksamaa lipp  Foto: scanpix/Reuters

Esimeses kvartalis ilmnenud Saksamaa tööstuse nõrk seis ei kipu ikka veel lahtuma, selgub aprilli tööstusnäitajatest, see võib tähendada aga nõrka majanduskasvu ka teises kvartalis.

Tööstustoodang aprillis langes kuuga protsendi võrra, mis jäi märkimisväärselt alla Reutersi analüütikute prognoositud 0,3protsendilise tõusule. 0,3 protsenti kahanes aga eksport, sellal kui import oli 2,2 protsendiga tugevas tõusus, kirjutab Reuters.

"Saksamaa majandus on teist kvartalit alustanud tagasihoidlikult: tellimused, eksport ja tööstustoodang on kõik pettumust valmistavad," ütles VP Banki peaanalüütik Thomas Gitzel. Tööstustellimused on sealjuures languses olnud juba neli kuud järjest.

Analüütikud kardavad, et üldiselt nõrka seisu ohustavad praegu ühelt poolt maailmas kanda kinnitavad protektsionistlikud meetmed ning teisalt raskused tarneahelas.

Financial Times märgib, et Saksamaa kõrval jäi kehvaks ka Prantsusmaa tööstustoodang, kahanedes aprillis märtsiga võrreldes 0,5 protsenti, sellal kui prognoositud oli hoopis 0,3protsendiline tõus.

ING Saksamaa peaanalüütik Carsten Brzeski ütles lehele, et Saksamaa makromajanduslikest numbritest selgub, et hoo taas sissevõtmine ei lähe nii libedalt, kui oodati. "See on nagu paha pohmelus, mis kuidagi ei taha üle minna," ütles ta.

Eile avaldatud Eurostati andmete järgi kasvas euroala majandus esimeses kvartalis aastalõpuga võrreldes 0,4 protsenti. Nii Saksamaa kui ka Prantsuse majanduskasv jäi sealjuures Euroopa keskmisele alla.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt