Äripäev • 17. juuni 2018 kell 7:37
Uudised
Ainult tellijale

Hiina andis USA tollitariifidele vastulöögi

USA president Donald Trump.  Foto: Reuters/Scanpix

USA ja Hiina vaheline vastastikune tariifide kehtestamine viib ekspertide hinnangul suure tõenäosusega kaubandussõja ohu eskaleerumiseni, vahendas Bloomberg.

Bloombergiga vestelnud ökonomistide sõnul on väga väike võimalus, et praeguste kavatsuste järgi 6. juulil kehtima hakkavaid tariife õnnestub selle aja jooksul tagasi pöörata ning pigem näeme suure tõenäosusega järgmist ringe tariife.

USA president Donald Trump teatas reedel, et seab tariifid 50 miljardi dollari ulatuses Hiina impordile, mille peale Hiina avaldas eile omapoolse listi USA kaupadest, millele hakkavad alates 6. juulist kehtima kõrgemad tollitariifid.

USA poolne list hõlmab endast 1102 tootesarja ja on peamiselt suunatud kõrgtehnoloogilistele töötustele nagu robootika, kosmosetööstus, tööstusmasinad ja autod. Seevastu tarbekaupadele, seal hulgas mobiiltelefonidele ja televiisoritele, tariife ei kehtestata.

Hiina avaldas Trumpi reedese avalduse järel omapoolse listi, kust leiab 545 tootekategooriat. Nimekirjas annavad tooni põllumajandussaadused, teiste seas sojaoad, mais, nisu ning veise, sea- ja linnuliha. Lisaks puudutavad tariifid USA autotööstust.

Samaväärselt USAle, seadis Hiina nimekirja kuuluvatele kaupadele 25%-lise tollitariifi ning tollimaks hakkab kehtima samuti 6. juulist. Kui esimeses ringis lähevad mõlemal juhul tariifide alla kaubad, mille aastane impordimaht on ligi 34 miljardit dollarit, siis ülejäänud 16 miljardi dollari väärtuses kaupade osas pole kehtima hakkamise kuupäeva veel paika pandud.

Teise ringi tariifide nimistusse on Hiina lisanud muu hulgas: nafta, kivisöe, bensiini ning meditsiiniseadmed.

USA importis mullu Hiinast 506 miljardi dollari eest kaupu ja eksportis ligi 130 miljardi dollari eest, seega oli Hiina osa mullusest USA väliskaubanduse puudujäägist ligi 376 miljardit dollarit.

Mai lõpus hakkasid kehtima USA karmimad tollitariifid Euroopale alumiiniumi-ja terasetoodete osas. Euroopa Liit teatas, et kehtestab omapoolsed karistustollid mitmele USAst imporditavale kaubagrupile, mille seas on näiteks viski ja Harley Davidsoni mootorrattad.

Hetkel kuum