Äripäev • 25. juuni 2018 kell 9:06

Ehitajad laenavad hoogsalt raha

Ehitusettevõtted võtsid mais mullusest rohkem laenu.  Foto: Andras Kralla

Eesti hoogsat ehitustegevust kajastab kinnisvara- ja ehitusettevõtete kiire laenukasv, teatas Eesti Pank.

Eesti Panga ökonomisti Taavi Raudsaare sõnul on uusi pikaajalisi laene varasemast mõnevõrra enam võtnud ka taristu- ning põllumajanduse ja metsanduse ettevõtted. Lühiajaliste laenude kasvuga paistab silma logistikasektor.

Vähese investeerimisaktiivsuse tõttu on ettevõtete laenukasv olnud majapidamistest tagasihoidlikum. Siiski suurenes mais ka ettevõtete laenamine Eestist tegutsevatest pankadest ja seda nii lühi- kui ka pikaajaliste laenudega. Hoogsat ehitustegevust kajastab kinnisvara- ja ehitusettevõtete kiire laenukasv. 

Varasemast rohkem eluasemelaene ja tarbimislaene 

Soodsa majandusolukorra ja madalate intressimäärade toel jätkas majapidamiste laenunõudlus kasvu. Uusi autoliisingu lepinguid sõlmiti mais 22% ja muid tarbimislaene võeti 10% suuremas summas kui aasta tagasi.

"Kiire kasvu taga on tõenäoliselt nii suur nõudlus kui ka suurenenud pakkumine," selgitas Raudsaar. Jätkuvalt vilgast tegevust eluasemeturul kajastab uute eluasemelaenude 9% kasv. Majapidamiste laenu- ja liisingukohustuste jäägi aastakasv kiirenes mais 7,8%ni ehk keskmise palgakasvuga sarnasele tasemele.

Uute eluasemelaenude keskmine intressimäär on aasta algusest alates pisut tõusnud, jõudes mais ligi 2,5%ni. See on küll viimase 4 aasta kõrgeim tase, aga pikemas vaates võib seda pidada endiselt väga madalaks.

Uute ettevõttelaenude keskmine intressimäär sõltub suuresti sellest, millised ettevõtted ja milliste projektide jaoks konkreetsel perioodil laenulepinguid sõlmivad, ja võib seetõttu olla küllaltki muutlik. Mais langes see 2,2%-le.

Aktiivse laenutegevuse kõrval kasvasid tempokalt ka hoiused. Ettevõtete hoiuste aastakasv kiirenes mais 17%-le. Kasvu kiirenemine tulenes suuresti üksikutest väga suurtest hoiustest. Majapidamiste hoiuste aastakasv püsis kiire palgakasvu toel 10% juures, nagu tervel viimasel poolaastal.

Hetkel kuum