Artikkel
 • Jaga lugu:

  Einstein: kuuldavasti investeeringutest juba loobutakse

  Kunda Nordic Tsemendi tegevdirektorMeelis EinsteinFoto: Andres Haabu

  Kunda Nordic Tsement ei plaani kallineva elektri tõttu esiti suurematest investeeringutest loobuda, aga ettevõtte juhi sõnul on mitmel teisel tööstusettevõttel teistsugune seisukoht.

  Eesti ühe suurema elektritarbija Kunda Nordic Tsemendi tegevdirektor Meelis Einstein ütles, et kuigi ettevõte ei plaani esiti suurematest investeeringutest loobuda, on ta kuulnud, et mitu teist tööstusettevõtet seda meelt pole.
  Einstein ei soovinud kergitada saladuseloori sellelt, missugustest, mis valdkonda kuuluvatest või kui suurtest ettevõtetest jutt käib.
  Oma juhitava firma tegemisi kommenteerides märkis ta, et esialgu ei plaani Kunda Nordic Tsement oma investeeringuid ümber mängida.
  „Ma usun, et hind nii palju ei tõuse,“ kommenteeris Einstein täna ilmunud Äripäeva artiklit, kus seisab, et uuel aasta talveks võib elektrihind kerkida suisa 30% võrra. Seda ütles Eesti Energia juht Hando Sutter tulevikutehingutele vaadates.
  Siiski märkis Einstein, et hinnatõus avaldab ettevõttele märkimisväärset mõju, kuivõrd elekter ning kütus moodustavad toodete omahinnast poole. Ta märkis, et kui rääkida Eesti-sisesest konkurentsist, siis on kõik ettevõtted sarnases positsioonis. Erinevusi võib märkama hakata siis, kui vaatame lähiriike.
  Einstein tõdes, et kuigi Eestis alandati aktsiisi määra ning näiliselt peaks see aitama konkurentsivõimet suurendada, moodustavad siiski elektrienergiaga seotud kuludest suure osa muud tasud, näiteks rohelise energia tasu, mis on naabermaadest suuremad.
  Oma jaam on mõeldav
  Elektri hinna tõusu taustal on mõistlik küsida, kas tööstusettevõtted ei võiks olla vähemalt mingis mastaabis huvitatud oma jaama püstipanemisest. Näiteks toodab Osula Graanul kogu oma elektrienergia ise.
  Einstein märkis, et seesugune idee oleks mõeldav neile ettevõtetele, kel tekib tootmise käigus jäätmeid. Ta meenutas, et aastaid tagasi tootis ka Kunda Nordic Tsement osa oma elektrist ise, ent isetootmine on mõttekas tema sõnul vaid siis, kui seda saab teha tänu toetustele, kuivõrd ise rahastades on tasuvusaeg ülemäära pikk ning ettevõte soovib teha ka muid investeeringuid.
  „Toetust maksti 12 aastat ning pärast seda lõpetasime,“ meenutas ta ja lisas, et praegu oma jaama ei kasutata. Hinnatõusu tingimustes ei välistanud ta aga võimalust, et ettevõte kunagi oma tootmisjaama taas kasutusele ei võiks võtta. „Kui häda on käes, siis paneme uuesti käima.“
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ehitajad ootavad tööd, riik … loodetavasti mitte Godot'd
Ajal, mil kinnisvaraarendajad tõmbavad uutele projektidele pidurit, läheb tarvis riigi ja omavalitsuste julgust ehitussektorile tööd pakkuda. Ilmselt on kõrged hinnad tulnud selleks, et jääda, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ajal, mil kinnisvaraarendajad tõmbavad uutele projektidele pidurit, läheb tarvis riigi ja omavalitsuste julgust ehitussektorile tööd pakkuda. Ilmselt on kõrged hinnad tulnud selleks, et jääda, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Peep Peterson: Arto Aasal on ühes asjas õigus
Julgeoleku kõrval on inimesed mures majandusliku hakkamasaamise pärast ja murel on paha komme ennast majanduses taastoota. Miinimumpalga kiirem tõus on Eesti eduloo jätkusuutlikkuse küsimus, leiab tervise- ja tööminister Peep Peterson (SDE) vastuartiklis tööndjate juhile.
Julgeoleku kõrval on inimesed mures majandusliku hakkamasaamise pärast ja murel on paha komme ennast majanduses taastoota. Miinimumpalga kiirem tõus on Eesti eduloo jätkusuutlikkuse küsimus, leiab tervise- ja tööminister Peep Peterson (SDE) vastuartiklis tööndjate juhile.
Keskpankurid rääkisid USA aktsiaturgu allapoole
Intressimäärade edasisele tõstmisele viitavad Ühendriikide keskpankurite kommentaarid tekitasid USA aktsiaturgudel taas langusmeeleolu.
Intressimäärade edasisele tõstmisele viitavad Ühendriikide keskpankurite kommentaarid tekitasid USA aktsiaturgudel taas langusmeeleolu.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Telia saab Eestis uue juhi
Detsembrist saab Telia Eesti juhiks Holger Haljand. Praegune juht Robert Pajos lahkub ettevõttest, teatas Telia.
Detsembrist saab Telia Eesti juhiks Holger Haljand. Praegune juht Robert Pajos lahkub ettevõttest, teatas Telia.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Puiduhõnguline kinnisvaraoaas Telliskivis
Kui RE Kinnisvara endale uusi ruume otsima asus, leiti sobivad Telliskivi Kvartalist. Ees ootas lihtne tühi karp ja neli seina, kuid visioon sellest, milline tulevane büroo välja nägema hakkab, oli peas selgelt paigas, kirjutab novembrikuu Sisustaja.
Kui RE Kinnisvara endale uusi ruume otsima asus, leiti sobivad Telliskivi Kvartalist. Ees ootas lihtne tühi karp ja neli seina, kuid visioon sellest, milline tulevane büroo välja nägema hakkab, oli peas selgelt paigas, kirjutab novembrikuu Sisustaja.

Olulisemad lood

Hiinas lahvatasid koroonavastased meeleavaldused
Hiinas käivad ulatuslikud meeleavaldused, protestijad nõuavad, et Hiina lõpetaks karmide koroonapiirangute poliitika, vahendab CNN.
Hiinas käivad ulatuslikud meeleavaldused, protestijad nõuavad, et Hiina lõpetaks karmide koroonapiirangute poliitika, vahendab CNN.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.